Jako nevreme pogodilo Srbiju

Izvor: RTS, 30.Jul.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jako nevreme pogodilo Srbiju

Obilne padavine i ponegde grad pogodili veći deo Srbije. U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji udari groma izazvali požare koji su brzo lokalizovani. Nevreme stiglo i do prestonice.

23.15 - Stotine munja sevale su u Čačku pola sata, a bilo je i prekida u snabdevanju strujom, javlja dopisnik RTS-a. U Gornjem Milanovcu otežan saobraćaj, a površinske vode su se izlile u nižim delovima grada.

22.30 - Trenutno pada jaka kiša na području Obrenovca, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema radarskim osmatranjima, u tom delu zemlje pada i grad, javlja Tanjug

21.50 - U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji pada kiša i duva snažan vetar. Usled udara groma izbili požari koji su brzo lokalizovani, javlja dopisnik RTS-a.

Kako je Beti rečeno u Odeljenju prognoze RHMZ-a, obilne padavine i grad registrovani su u Sremu, južnom delu Bačke u području Šapca, Valjeva, Čačka i u dolini Zapadne Morave.

Zbog jakog nevremena u Srbiji pojačan je rad svih službi u avio-saobraćaju, rekao je pomoćnik ministra zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, posle vanrednog sastanka na aerodromu "Nikola Tesla" sa predstavnicima svih službi iz tog sistema.

Ilić je rekao Tanjugu da će putnici biti dobro primljeni i informisani na vreme u skladu sa standardnim procedurama u slučaju kašnjenja na beogradskom aerodromu.

U Kraljevu, nevreme je počelo oko 21 čas, a grom je udario u jedan lokal u Karađorđevoj ulici. Požar koji je izbio brzo je lokalizovan, a povređenih nije bilo, javlja dopisnik RTS-a.

Nevreme i u Vrnjačkoj Banji gde je grom, takođe, izazvao požar, koji je ugašen. Kiša i dalje pada i duva jak vetar. 

Stotine munja sevale su oko pola sata u Čačku, a došlo je i do manjih prekida u snabdevanju strujom.

U Gornjem Milanovcu je otežan saobraćaj, a površinske vode su se izlile u nižim delovima grada. Voda je prodrla u pojedine objekte. U javno-komunalnom preduzeću kažu da je na 15 mesta došlo do zagušenja kanalizacije.

Nevreme je i na krajnjem jugu Srbije – u Topličkom i Jablaničkom okrugu, dok radarska slika ukazuje da je slično bilo i u Kosovskoj Mitrovici.

U većini mesta u Srbiji očekuje se od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, tokom noći na severu, a sutra uglavnom u centralnim i istočnim krajevima, navedeno je ranije danas na sajtu Zavoda.

Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić rekao je Tanjugu da će lokalno pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

"S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostizanja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić.

U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

Vodostaji većine reka u zemlji do 3. avgusta biće u porastu, a moguća su i lokalna izlivanja.

U međuvremenu, Štab za vanredne situacije u Paraćinu naložio je pripravnost opštinskim službama zbog mogućih bujičnih poplava od pljuskova.

"Putevi Srbije" apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da voze oprezno. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.