Jahjaga: Od Ešton ću tražiti osnivanje Specijalnog suda

Izvor: Blic, 11.Apr.2014, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Od Ešton ću tražiti osnivanje Specijalnog suda

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da će od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražiti nastavak mandata Euleksa i osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998.-1999. godine.

Posle sastanka sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, Jahjaga je saopštila da je imala konsultacije o potrebi da Kosovo sarađuje sa međunarodnom zajednicom, SAD i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU.

"Složili smo se o našim dostignućima u vladavini zakona i prenošenju ovlašćenja na institucije Kosova. Razgovarali smo i o značaju nastavka mandata Euleksa do juna 2016 godine. U pismu baronici Ešton ću zatražiti nastavak misije Euleksa i ukazati na potrebu osnivanja Kosovskog suda sa sedištem unutra i van zemlje,

kako bi se razmotrile optužbe iz izveštaja Saveta Evropa 2010. godine", navodi u izjavi Jahjaga.

Ona je istakla da stvaranje posebnog suda izražava angažovanje Kosova za nezavisan i nepristrana proces, kako bi se bavili optužbama na kredibilan način.

"Ovaj će se sud usredsrediti na pojedinačna dela i ne bi bilo kolektivno suđenje naporima našeg naroda za oslobođenje i nezavisnost. Kako sam rekla i političkim liderima, ja tražim podršku u preduzimanju ovih značajnih koraka kako bi još više

ojačala vladavina zakona na Kosovu uz podršku Euleksa pri razmatranju optužbi za ratne zloćine i unapređenje naših evroatlanskih stremljenja", rekla je predsednica Kosova.

Među političkim strankama na Kosovu ne postoji saglasnost za formiranje specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima izvršenim na Kosovu tokom rata prema izveštaju Dika Martija i o nadležnostima koje u narednom periodu, posle prestanka sadašnjeg mandata 14. juna, treba da ima Euleks.

Sastanak kod predsednice Jahjaga, održan je upravo sa ciljem da se usaglase stavovi o tim značajnim pitanjima.

Predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu su najavili da će, ukoliko Skupština Kosova ne donese odluku o osnivanju suda, to učiniti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tražiću osnivanje Specijalnog suda

Izvor: B92, 11.Apr.2014

Priština -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da će od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton tražiti nastavak mandata Euleksa i osnivanje Specijalnog suda na Kosovu..Posle sastanka sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, Jahjaga je saopštila da je imala konsultacije...

Nastavak na B92...

Jahjaga: Tražiću od Ešton osnivanje Specijalnog suda

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2014

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da će od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton zatražiti nastavak mandata Euleksa i osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998/99. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Od Ešton ću tražiti osnivanje Specijalnog suda

Izvor: Akter, 11.Apr.2014

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga izjavila je da će zatražiti od Ketrin Ešton osnivanje specijalnog tribunala za procesuiranje navoda o trgovini ljudskim organima, kao da će se založiti za produženje mandata Euleksa

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.