Jadranka Jovanović igra tri uloge u domaćoj operi

Izvor: Kurir, 27.Feb.2015, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jadranka Jovanović igra tri uloge u domaćoj operi

Operska diva pojavljuje se kao anđeo iskušenja, vladarka i majka u delu „Melanholični snovi grofa Save Vladislavića“

Domaća opera „Melanholični snovi grofa Save Vladislavića“, koju potpisuje Svetislav Božić, biće premijerno izvedena sutra uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Radnja ovog scenskog spektakla zasnovana je na životu Srbina s dvora Petra Velikog, koga posećuju Tesla i Stefan Nemanja, a sve se odvija između sna i jave. Na prvom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << repriznom izvođenju u glavnim ulogama bili su Ivan Tomašev, Marko Kalajanović, Sanja Kerkez, Nenad Čiča i Jadranka Jovanović.

Praizvedba

- Tumačim tri različita lika - anđela iskušenja, vladarku i majku. Vokalni zadaci koji su postavljeni pred mene bili su mi izazov. Velika čast nam je ukazana jer igramo praizvedbu jedne opere, a nekim kolegama se nikad u karijeri ne ukaže takva prilika. U komadu najveći teret i ulogu imaju kolege iz Hora, koji predstavlja srpski narod - rekla je Jovanovićeva.

U predstavi učestvuje Orkestar, Hor i Balet nacionalnog teatra, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića. Autorski tim najavljuje ovu operu kao nešto novo i revolucionarno na našim scenama, a pokušava da se dotakne i politike.

Između sna i jave

- U operi sve leluja kroz snove. Govori se o Tesli, Nemanji i svetim knjigama, spasenju i miru. Političke konotacije nisu deo dnevne politike - kaže Božić.

Inače, grof Sava Vladislavić Raguzinski (1668-1738) bio je ruski diplomata srpskog porekla na dvoru ruskog cara Petra Velikog i Katarine I, a u operi je za libreto iskorišćena poezija Crnjanskog, Dučića, Nastasijevića i Medakovića.

(LJ. R.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.