Jači od države

Izvor: Politika, 24.Okt.2014, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jači od države

„Svaka čast advokatima. Još jednom su pobedili državu.”

Ovu rečenicu napisao sam na ovom istom mestu pre više od četiri godine (Keš, kolica, oranica). Tada je država htela da im finansije iz sfere paušalnog prevede u fiskalne tokove, ali su štrajkovali tri dana i tako izbegli fiskalne kase koje bi „narušile poverenje u advokatsku profesiju što je protivno interesima klijenata”.

Ove jeseni advokati su se ponovo digli na ustanak. Obustavili rad, paralisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravosuđe, ljuti što im se povećava porez, onaj paušalni, odokativni, kakav plaćaju i obućari i sajdžije. Na svu tu njihovu muku pojaviše se nekakvi notari koji će za godinu dana postati najbogatiji činovnici u zemlji. Srbija je poslednja država u Evropi koja uvodi beležnike koji, eto, našim advokatima otimaju hleb iz ruku.

Mobilisali su članstvo, protestovali, svakodnevno obaveštavali javnost da su im usluge jeftinije od notarskih a novi paušalni harač takav da će preživeti samo oni najbogatiji.

S druge strane isprsio se perspektivni ministar koji je mislio da će advokatski otpor slomiti za nedelju, dve, tvrdeći da su usluge notara povoljnije za građane. Advokati su kontrirali pričom o njihovim bagatelnim tarifama.

Na kraju, izgleda da je ministar kapitulirao. Pristao je da menja zakone kako bi udovoljio advokatima. A oni, valjda želeći da ga još više ponize, nisu odmah prihvatili ponudu nego će „zauzeti stav u ponedeljak”.

Tako su advokati još jednom nadmudrili državu, ili što neko reče, sad imaju svoju državu.

Kad me pre neki dan komšija pitao koja je razlika između advokata i notara, odgovorio sam mu da ovi drugi izdaju fiskalne račune i ne primaju devize.

Baš me briga ko će više para da zaradi ako pošteno radi i pošteno plaća porez. Da li Srbija može postati pravna država ako ne važe ista pravila za sve? Možda su u pravu, možda im je razrezan visok porez, ali poslovanje advokata mora biti javno. Da plaćaju porez kao pekari ne bi mogli da se bune. Oni za svaku kiflu i zemičku plate porez a advokati njihove klijente poreznicima nisu obavezni da pokažu.

U svetu uspešni plaćaju više, tačnije onoliko koliki im je promet. Vrlo jednostavno, za sve osim za Srbiju.

U vreme kad sam pisao prethodni tekst o advokatima u Novom Sadu je uhapšen njihov kolega koji je osumnjičen da je isprao desetine miliona evra kokainskog keša u vojvođanskim oranicama, hotelima i kombinatima. Taj slučaj pokazao je da u zakonu postoji rupetina koja omogućava da se prljavi poslovi obavljaju preko poverljivih advokata. I šta se posle desilo? Ništa.

Usluge i dalje naplaćuju uglavnom solarno, keš a mogu i devize, zavisi od klijenta, a porez plaćaju odokativno.

Što bi rek’o naš premijer niko nije jači od države, naravno osim advokata. Njima sve pohvale, za divljenje je kako se uspešno bore za sebe, svoju profesiju i novčanik.

A država? Stalno gubi, ali nema veze, lako će ona, ionako počiva na našoj grbači.

Nikola Trklja

objavljeno: 25.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.