Jablanović položio venac na karauli Košare

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jablanović položio venac na karauli Košare

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović položio je kod bivše granične karaule Košare venac.

On je i odao počast poginulima u bici na tom mestu.

"Danas smo ovde na časnom mestu, gde su najveći heroji srpskog naroda i države Srbije branili svoju zemlju od NATO agresora punih 82 dana. Ovde je stradalo 108 pripadnika VS i danas u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << položili smo venac i odali čast posle 17 godina herojima koji su branili svoju otadžbinu", istakao je tom prilikom Jablanović.

Napomenuo je da su tada državu branila uglavnom deca od 18-19 godina, u cvetu mladosti, da su časno izvršavali svoju dužnost i da je na nama da se sećamo i na njih ponosimo.

"Branili su najsvetiji deo naše države i na najčasniji mogući način, plativši najveću cenu, davši svoj život", istakao je Jablanović, dodajući da je prvi put na Košarama, gde se i danas oseća ponos.

Kazao je da Košare i nakon 17 godina bude u čoveku emocije koje ne može da savlada i da bi svako kome je stalo do svog naroda, države i heroja koji su branili Košare treba da dođe i vidi tu kasarnu.

Bitka na Košarama između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika OVK, koje je podržavala Vojska Albanije i NATO avijacija, počela je napadom OVK 9. aprila, a zvanično je završena 14. juna 1999. godine.

Bitka se vodila oko granične karaule Košare, na granici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Albanije, a odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.