JOŠ DUBLJA KRIZA: Veće cene, otkazi i manje plate u 2015. godini

Izvor: Kurir, 23.Nov.2014, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ DUBLJA KRIZA: Veće cene, otkazi i manje plate u 2015. godini

Novi državni nameti ugroziće kupovnu moć, pa bi zbog manje potrošnje privredna proizvodnja mogla da padne od jedan pa do čak sedam odsto

BEOGRAD - Novi državni nameti na energente i negazirana pića najavljeni za početak 2015. godine, uz smanjenje plata i penzija, uticaće na novi pad kupovne moći, a time i na pad bruto društvenog proizvoda, koji bi mogao da ide do čak sedam odsto, što bi bio rekord u poslednjih 10 godina.

Posledica toga mogla bi biti nova >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << otpuštanja i povećanje nezaposlenosti, upozoravaju za Kurir ekonomski stručnjaci.

Neminovan pad

- Analize ukazuju na to da je pad BDP u 2015. neminovan. Zavisno od industrijske proizvodnje i izvoza, i nivoi pada BDP su različiti, od 0,81 odsto do čak 6,99 odsto - navodi Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara.

Na pitanje koji je scenario najrealniji, odgovara da je to pad BDP od četiri odsto, što znači smanjivanje zaposlenih u postojećim firmama, smanjenje plata, gašenje malih i srednjih preduzeća.

- Situacija će u 2015. biti veoma loša. Sklon sam mišljenju da će pasti uvoz zbog pada industrijske proizvodnje, a pašće i tražnja, što mora da obori BDP. Inflacija će biti niska, a ako se desi deflacija, biće još gore. Nemoguće je da posle dva odsto pada BDP u ovoj godini, pad u 2015. bude manji. Nema nijednog znaka da će ići nabolje - navodi Milićević i dodaje da izvozimo dosta kukuruza, ali je njegova cena pala 30 odsto u ovoj godini, dok „Fijat“ ne može više da poveća izvoz.

Njegov kolega Ljubomir Madžar smatra da je pad BDP od četiri odsto previše, te očekuje minus od oko jedan odsto.

Bez ohrabrenja

- Još manje je verovatno da će biti velikog rasta u 2016. To bi me baš iznenadilo, morao bih da priznam da sam bio neznalica. Nema nijednog činioca koji bi delovao ohrabrujuće - male su investicije, slaba domaća tražnja, izvoz bez velike perspektive - poručuje Madžar.

S druge strane, najavljeno poskupljenje gasa zbog dodatnih transportnih troškova, kao i uvođenje novih akciza na struju i negazirana pića poguraće inflaciju za jedan do dva odsto, barem jednokratno.

NBS

PAD PROIZVODNJE, RAST INFLACIJE

Narodna banka Srbije ocenjuje da će 2015. BDP pasti oko 0,5 odsto, a inflacija biti četiri odsto, uz odstupanja plus ili minus 1,5 odsto. Ovaj nivo inflacije NBS je prvobitno ciljala i u ovoj godini, ali su cene ipak porasle manje od dva odsto.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.