Izveštaj Mekalistera poziva na brzu istragu slučaja Savamala

Izvor: N1 televizija, 21.Feb.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj Mekalistera poziva na brzu istragu slučaja Savamala

Evropski parlament poziva srpske vlasti da ispitaju prekomernu upotrebu sile od strane policije prema građanima i uzima u obzir sa zabrinutošću kontroverzne događaje u beogradskom kvartu Savamala, navodi se u kompromisnim amandmanima na nacrt izveštaja o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

Sa naročitim osvrtom na uništavanje privatne imovine, EP poziva na brzo razrešenje tog slučaja i na punu saradnju sa pravosudnim vlastima u istrazi, kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odgovorni priveli pravdi, navodi se u dokumentu u koji je Danas imao uvid.

Na srpske zvaničnike se takođe apeluje da se uzdrže od optužbi i "neutemeljenih političkih napada na račun zaštitnika građana", kao i da "u potpunosti štite nezavisnost regulatornih tela", uz ponovno isticanje zabrinutosti za "napade na kritički nastrojene medije i novinare", piše Danas.

Sve o slučaju rušenja u Savamali čitajte OVDE.

Na nacrt Mekalisterovog izveštaja bilo podneto rekordnih 325 amandmana, a konačna rezolucija o Srbiji biće usvojena sredinom marta na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, objašnjava za Danas da većina amandmana koji su ušli u kompromis dolaze od poslanika koji dobro poznaju prilike u Srbiji, a pripadaju različitim grupama u EP.

Kako ukazuje Štiplija, evropski parlamentarci u članu 11, koji se bavi radom Narodne skupštine, ostaju zabrinuti zbog čestog korišćenja hitnih postupaka u radu parlamenta, naglašavaju značaj Nacionalnog konventa o EU, a žale zbog nemogućnosti da šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport predstavi Izveštaj EK pred poslanicima, uz poziv Skupštini da mu to omogući.

U kompromisnim amandmanima se izražava i zabrinutost zbog učešća nekih visokorangiranih srpskih zvaničnika na proslavi Dana Republike Srpske prošlog meseca.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

EU pooštrila kritike zbog slučaja Savamala

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Feb.2017

BEOGRAD - Sa naročitim osvrtom na uništavanje privatne imovine i poziva na brzo razrešenje tog slučaja i na punu saradnju sa pravosudnim vlastima u istrazi, kako bi se odgovorni priveli pravdi", navodi se u kompromisnim amandmanima na nacrt izveštaja o Srbiji Davida McAllistera, izvestioca Evropskog...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.