Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jul.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izuzetno opasna riba izvršila invaziju u Sredozemno more

Riba morski paun iz roda Pterois, lijepa ali otrovna i proždrljiva, koja se može mrijestiti i svaka četiri dana, razmnožila se na Mediteranu, a kako rastu temperature mora, tako raste i strah da bi morski paun mogao uzrokovati devastaciju domaćeg morskog života.

U izvještaju objavljenom u časopisu Marine Biodiversity Records naučnici tvrde da dokazi koje su im podnijeli ronioci i ribari otkrivaju kako je riba kolonizovala dio obale oko Kipra u samo godinu dana nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << što je navodno preplivala Sueski kanal, piše Independent.

Izvještaji su potaknuli strah da bi riba, koja inače potiče iz Indijskog i Tihog okeana, ali rasprostranila se i na zapadnom Atlantiku i otkrivena je kraj obala Floride i Južne Karoline, mogla preći i u istočni Atlantik.

Ubod morskog pauna je iznimno bolan i može uzrokovati paralizu, srčani udar, a u nekim slučajevima i smrt.

Naučnik Demetris Kletou, iz istraživačkog laboratorija u Limasolu na Kipru, rekao je: ‘Do sad smo imali samo nekoliko zabilježenih susreta s morskim paunom na Mediteranu i bilo je upitno može li uopšte ta riba zauzeti ovaj region kao što je to uradila na zapadnom Atlantiku. Međutim, otkrili smo da se nedavno razmnožila i u roku od godinu dana kolonizovala gotovo cijelu jugoistočnu obalu Kipra, a u prilog joj ide zagrijavanje mora.’

Morski paunovi narastu do 40 centimetara, imaju otrovne bodlje koje odbijaju predatore i hrane se različitim ribicama. Proizvode oko dva miliona jajašca godišnje. Upravo ih to kao i činjenica da vrlo brzo dostignu zrelost čini vrlo djelotvornim u koloniziranju novih grebena na račun domaćih vrsta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.