Izraelski predsednik poveo VERBALNI rat protiv Marin Le Pen?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2017, 06:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski predsednik poveo VERBALNI rat protiv Marin Le Pen?!

On je žestoko optužio kandidatkinju krajnje desnice za predsednika Francuske

Izraelski predsednik Ruven Rivlin optužio je danas francusku ultradesničarsku predsedničku kandidatkinju Marin Le Pen za "novi, opasan oblik" negiranja holokausta zanemarivanjem odgovornosti Evrope za ubistvo Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Profimedia

- Dominantna poruka koja proističe iz nedavnih političkih izjava je nesumnjivo uznemirujuća. I na svakom mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poruka je ista: mi nismo odgovorni za holokaust. Mi nismo odgovorni za istrebljivanje Jevreja koje se dogodilo u okviru naših granica - rekao je Rivlin na ceremoniji povodom obeležavanja Dana sećanja na holokaust.

Kao primer, naveo je da je pre oko dve nedelje "francuski predsednički kandidat negirao odgovornost Francuske za deportaciju Jevreja u nacističke logore".  Le Pen, koja je ušla u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, ranije ovog meseca je rekla da ne smatra da je Francuska odgovorna za masovno hapšenje Jevreja 1942. godine u Parizu koji su potom slati u nacističke koncentracione logore, podseća AFP.  Izraelska vlada osudila je njene primedbe kao "suprotne istorijskoj istini".

Foto: Reuters

Rivlin je upozorio da novi oblik negiranja holokausta zamagljuje granice između žrtava i počinilaca.

- Negiranje odgovornosti zločina počinjenih u danima Drugog svetskog rata je negiranje holokausta na novi, destruktivniji i opasniji način od onog koji smo do sada poznavali - rekao je Rivlin.

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, oni koji su tradicionalno negirali holokaust pripadali su krilu ekstremne levice ili desnice, čiji je uspeh bio minimalan, dok novi oblik "teži ka sofisticiranijem cilju poricanja razlike između žrtve i kriminalca".

- Moramo voditi rat protiv aktuelnog i opasnog talasa poricanja holokausta - zaključio je Rivlin.

I predsednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor izrazio je ranije danas žaljenje zbog uspeha ultradesničarske kandidatkinje Marin Le Pen u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.