Izraelska vojska pronašla tunel iz Gaze u Izrael

Izvor: B92, 05.Maj.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska pronašla tunel iz Gaze u Izrael

Jerusalim -- Izraelska armija saopštila je da je pronašla tunel koji se proteže iz Pojasa Gaze ispod granice u Izrael.

Izraelski mediji ističu da je takav tunel otkriven drugi put za poslednjih mesec dana.

"To je povreda teritorije Izraela. Uloga IDF (izraelske odbrambene armije) je da spreči takvu povredu", izjavio je neimenovani visoki izraelski vojni oficiri dodavši da se ne zna da li tunel potiče iz vremena pre rata u Pojasu Gaze, vođenog u leto 2014, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u dobrom stanju i upotrebljiv. Pronađen je nekoliko stotina metara do kilometar od stambenih područja u Izraelu.

Izraelska armija zna da palestinski radikalni pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze ponovo kopa tunele od kraja pomenutog 50-dnevnog rata.

Nakon što je pre tri nedelje ponađen i uništen prvi tunel posle rata izraelska vojska je nastavila da traži dodatne tunele. Oko 100 mašina je angažovano na tom poslu pod pretpostavkom da ima još šest podzemnih prolaza koji vode u Izrael.

Komandant izraelske armije Gadi Ajzenkot je početkom godine istakao da je glavno nastojanje vojske da se lociraju i unište tuneli za napade.

Tunel je otkriven usred najnovije eskalacije nasilja u Pojasu Gaze. Jutros su izraelske vazduhuplovne snage izvele vazdušne udare na četiri mete Hamasa u odgovoru na granatiranje iz Gaze, navodi AP.

Izrael i Hamas ratovali su tri puta otkako je ta islamska organizacija 2007. preuzela silom vlast u Gazi od snaga lojalnih rivalskom sekularnom Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.