Izrael u potrazi za nestalim vojnikom

Izvor: RTS, 02.Avg.2014, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael u potrazi za nestalim vojnikom

Izrael jutros bombardovao grad Rafu koji se nalazi na jugu pojasa Gaze, u sklopu potrage za svojim vojnikom za kojeg se veruje da ga je zarobila palestinska ekstremistička organizacija Hamas u zasedi kojom je prekinuto humanitarno primirje.

Izraelska vojska navodi da je vojnik uhvaćen u zasedi sat vremena nakon što je juče ujutru stupilo na snagu humanitarno primirje iako vojno krilo Hamasa to dematuje, prenosi Beta.

Američki predsednik Barak Obama, generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sekretar Ban Ki Mun i drugi svetski zvaničnici zatražili su njegovo hitno oslobađanje.

Palestinski zdravstveni zvaničnik Ašraf el Kidra kaže da je najmanje 35 Palestinaca poginulo u bombardovanju Rafe i da je glavna bolnica u toj oblasti evakuisana zbog izraelskog napada.

Palestinski zvaničnici navode da je širom pojasa Gaze bilo više od 150 vazdušnih napada, uključujući i onaj na Islamski univerzitet u gradu Gazi, a teška artiljerijska paljba čuje se i duž granice.

Najžešća bitka dve strane desila se nedaleko nedaleko od Rafe, oko tri kilometra unutar pojasa Gaze i blizu granice sa Izraelom i Egiptom.

Vojno krilo Hamasa u saopštenju na svom veb sajtu objavilo je da ne zna za nestalog vojnika ili bilo šta o njegovom kretanju ili okolnostima njegovog nestanka.

Hamas navodi da je moguće da je vojnik ubijen oko sat vremena pre početka primirja juče, u sukobu sa borcima te organizacije sa kojima je centrala izgubila kontakt.

"Verujemo da su svi članovi te grupe poginuli u izraelskom napadu, uključujući i cionističkog vojnika za koga neprijatelj kaže da je nestao, navodi Hamas, a izraelska vojska odbija da komentariše Hamasovo saopštenje.

Nestanak vojnika Hadara Goldina i teški sukobi koji su usledili prekinuli su primirje koje je trebalo da traje tri dana i otvori put za razgovore u Kairu čiji cilj je dogovor o trajnijem prekidu vatre.

Izrael i Hamas, kao i do sada optužuju se međusobno za prekid humanitarnog primirja.

Izrael je 8. jula započeo vazdušnu ofanzivu na Gazu, sa obrazloženjem da želi da spreči raketnu paljbu Hamasa na svoju teritoriju.

U međuvremenu je jevrejska država započela i kopnenu ofanzivu, čiji cilj je uništenje Hamasovih prekograničnih tunela koje njegovi borci uglavnom koriste za napade na Izrael.

Od početka borbi, više od 1.650 Palestinaca, uglavnom civila je poginulo, dok je više od 8.000 ranjeno.

Izrael je izgubio 63 vojnika i tri civila, a za skoro mesec dana borbi ekstremisti iz Gaze ispalili su više od 3.000 raketa na jevrejsku državu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.