Izrael bombardovao mete Hamasa u znak odmazde

Izvor: B92, 02.Jul.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael bombardovao mete Hamasa u znak odmazde

Jerusalim -- Izraelske vazduhoplovne snage napale su prošle noći pojas Gaze, pošto je sinoć ispaljena jedna raketa na jug Izraela.

Pogođenje su četiri mete, mesta za obuku islamskog pokreta Hamas na jugu i u centralnom delu Gaze, saopštila je armija, kako prenose izraelski mediji.

Raketa ispaljena na Izrael oštetila je zgradu obdaništa u gradu Sderotu, ali povredenih nije bilo. Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se i u Sderotu i Šar Hanegevu, dve zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz granicu s Gazom, kojom vlada Hamas.

Razmeni vatre prethodila je eskalacija nasilja na Zapadnoj obali, gde su se dogodila dva smrtonosna napada na jevrejske naseljenike. Vojska je saopštila da su u poslednja dva dana "izraelski civili bili svedoci i iskusili razorne efekte terorizma podgrejanog huškanjem, zasnovanom na mržnji i radikalnim uverenjima" i najavila da će "nastaviti da se brani od onih koje povređuju nevine".

Juče je jedan Palestinac pucao iz vozila u prolazu na izraelski automobil na Zapadnoj obali kraj Hebrona, ubivši ; jednog Izraelca i ranivši njegovu suprugu i dvoje dece. Prethodnog dana je jedan palestinski tinejdžer ubio nožem jednu trinaestogodišnju Izraelku dok je spavala u svom krevetu u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona.

Ti napadi naveli su izraelsku vojsku da pošalje stotine vojnika i zatvori područje Hebrona koje je često bilo poprište sukoba dva naroda.

Takođe je najavljeno da će Izrael smanjiti sumu novca od poreza koje ubira u ime Palestinaca svakog meseca za onoliko koliko se daje porodicma napadača. Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, sastaće se kasnije večeres, po isteku jevrejskog dana odmora - šabata, da razmoti dalje mere.

U talasu nasilja koje traje od oktobra poginula su 34 Izraelca, dvoje američkih turista, jedan Eritrejac i jedan Sudanac. Za to vreme ubijeno je najmanje 214 Palestinaca, po podacima Frans presa.

Izrael tvrdi da je nasilje posledica palestinske kampanje laži i huškanja dok palestinska strana smatra da je to rezultat decenijske okupacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.