Izrađen nacrt prvog Zakona u oblasti klimatskih promena

Izvor: Press, 09.Feb.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrađen nacrt prvog Zakona u oblasti klimatskih promena

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, izjavila je danas da je izrađen nacrt Zakona o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte u okviru IPA projekta iz 2012. godine.
           Kako je ministarka istakla u uvodnom obraćanju na sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene, cilj zakona je uvođenje obaveze monitoringa i izveštavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << o emisijama gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih postrojenja.
"Ovaj zakon prvi je u oblasti klimatskih promena, čime počinje da se zakonski uređuje oblast, dok je usvajanje zakona planirano za ovu godinu", rekla je Bogosavljević Bošković.
Ona je navela i da je cilj današnjeg skupa analiza aktivnosti i postignutih rezultata u 2015. godini u oblasti klimatskih promena, kao i konsultacije po pitanju planova za 2016. godinu.
"Težnja je da se unapredi rad u oblasti klimatskih promena i učini transparentnijim i efikasnijim i kreira na način da ispuni potrebe, sa aspekta zahteva međunarodne zajednice, procesa harmonizacije nacionalnog sa EU zakonodavstvom, ali i održivog i konkurentnog razvoja privrede u Srbiji", rekla je Bogosavljević Bošković, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Ministarka je istakla da su izrađeni Prvi dvogodišnji ažuriran izveštaj i Druga nacionalna komunikacija obaveza Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime, koji, kako je dodala, daju presek stanja po pitanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i očekivani trend emisija u periodu do 2020. i 2030. godine.
Bogosavljević Bošković je podsetila i da je Srbija izradila nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i dostavila ih Konvenciji kao prva država regiona i među prvih deset u svetu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.