Izložbe o ženama

Izvor: Blic, 14.Maj.2010, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložbe o ženama

Sedma po redu “Noć muzeja” održaće se u sutra od 18 časova do dva sata posle ponoći i tom prilikom u gradu će biti otvoreno više od 70 muzeja, galerija i izložbenih prostora. Kako bi se lakše odlučili koja ćete mesta posetiti, “Blic” će vam predstavljati neke od najzanimljivijih događaja u “ludoj muzejskoj noći”, Ulaznice su u prodaji u Bilet servisu po ceni od 300 dinara, ali će sutra moći da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kupe i na svim lokacijama.

ŠTA ŽENE ŽELE

Novinske reklame za kozmetička sredstva za ulepšavanje, sredstva za čišćenje belih cipela, celokupna oprema za udavače, parfemi, mastilo za obrve, pomodno žensko rublje i damska odela izrađena po modnim žurnalima iz prve polovine 20. veka deo je izložbe štampanih reklama koja će predstaviti na koje su načine proizvode Novosađankama nudili u trgovinskim radnjama, zanatskim radionicama i apotekama. Kao savremen odgovor modni kreator Dejan Despotović predstaviće projekat pod nazivom „Animal instinct" koja se bavi razotkrivanjem skrivenih želja svake žene. Izložba je postavka Muzeja grada Novog Sada, a u "Noći muzeja" održaće se u galeriji "Evrocentar".

UMETNOST ŽENE

Izložba dela koja hronološki oslikavaju evoluciju ženske umetnosti pod nazivom "Ogoljena Eva - Žene stvaraoci 20. i 21. veka" biće otvorena u "Noći muzeja" u Institutu Servantes. Posetioci mogu da se upoznaju sa ulogom žena u umetničkom svetu od početka avangardnog pokreta, preko 1960 - tih i 1970 - tih godina gde je figura žene dostigla punu snagu u umetnosti do danas. Izložba predstavlja dela Fride Kalo, Olge Saharov, Maruhe Maljo, Deli Tehero, Roberte Gonzalez, Marije Antonije Dans, Esperanse Parade, Amalije Avije, Ester Ferer, Soledad Sevilje, Kristine Garsije Rodero, Ane Laure i drugih.

SVIRKA U MUZEJU

Posetioci Muzeja nauke i tehnike imaće priliku da u njegovom dvorištu od 21 čas uživaju u nastupima grupa "Intruder" i "Inje". Nova postavka Muzeja sa više od 400 predmeta, od kojih će neki prvi put biti predstavljeni javnosti, simbolično nosi naziv "Drugi Krug" kao drugi korak na putu ka realizaciji buduće stalne postavke u novom prostoru. Izložba je podeljena u četiri celine i trajaće narednih godinu dana.

SKLADIŠTE POEZIJE

Izložba povodom IV Beogradskog festivala poezije koji se održava pod sloganom „O svetlosti o nežnosti u mraku" i knjige „Trgni se! Poezija!" može se pogledati u Kulturnom centru "Grad". "Gradski" di - džejevi i džez orkestar Predraga Krstića Kokana nastupaće kao muzička podrška izložbe od 18 časova, pa sve do dva sata posle ponoći.

KAKO NASTAJE KOSTIM

Snežana Kovačević, koja dolazi iz Narodnog pozorišta u Užicu, predstaviće skice i digitalne printove kostima, ali i scenske skice za predstave koje je radila. Autorka izložbe "Od ideje do pozornice" kreiraće digitalne verzije istog kostima što će publika uživo posmatrati na video bimu. U Muzeju pozorišne umetnosti tokom večeri biće prikazan i video film Dejana Parlića sa insertima iz pozorišnih predstava za koje je autorka osmislila kostime ili scenografiju.

SKAnDINAVSKA ARHITEKRURA

"Skandinavska arhitektura: Modeli stanovanja za budućnost" deo je pete Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA 10) koja pokazuje savremenu stambenu arhitekturu Danske, Finske, Norveške i Švedske sa naglaskom na energetskoj efikasnosti u funkciji održive izgradnje. Posetioci mogu da vide kako izgleda projekat niskoenergetskih kuća koje ne oslobađaju ugljenik, a troše solarnu ili geotermalnu energiju i lokalne ili reciklirane materijale. Postavka je u galeriji "Artget".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Noć muzeja za one koji nisu samo posmatrači

Izvor: 24sata, 14.Maj.2010

„Ne želimo da budete samo posmatrači, nego i učesnici. Neka Noć muzeja bude noć nadahnuća”, poručuju organizatori manifestacije, koja se u subotu od 18 do 2 sata ujutru održava na 70 lokacija u gradu. S tom idejom posetioci će dobiti priliku da promene frizuru, oslikaju telo, naprave svoje...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.