Izložba Ogledalo svetlosti u Smederevu

Izvor: RTS, 17.Avg.2017, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Ogledalo svetlosti" u Smederevu

U gradskoj Galeriji savremene umetnosti u Smederevu, sinoć je otvorena izložba umetnice Ane Knežević, kao prva u njenom novom stvaralačkom ciklusu koji je nazvala "Svetlost". Izložba "Ogledalo svetlosti" specifično je osmišljena samo za prostor Smederevske galerije i podrazumeva interakciju publike sa radovima.
U svojevrsnoj igri svetla, boja i upečatljive refleksije, svaki posmatrač je i autor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kome je ostvaljeno na tumačenje da u odrazu rada vidi ono što želi.

"Volim, šta, čime se bavi umetnica Ana Knežević, volim njen pristup radu i volim način. Zapravo ceo taj minimalistički pristup njen", kaže Aleksandar Lazar, umetnik.
"Anini radovi nekako u čitavom prostoru naprave jednu novu atmosferu, jedan specifičan balanas koji je lepo doživeti", kaže Jelana Kicić.
Izložbu čini pet triptiha sa laserski sečenim mat crnim akrilnim pločama, uramljenim u dupla refleksna stakla i drvene ramove na jednakom odstojanu. Iako se bavi svetlosno zvučnim instalacijama, poželela je da kroz materiju otvori novi prozor u svom pravcu.
"Ono što bih ja volela je da posmatrači hodaju malo kroz galeriju, znači, jer nemaju na radovima da vide ništa nego svoje odraze i odraze svega okolo sebe, tu neku vrstu komunikativnosti, prosto samo da se otvore, da i za same sebe i za prostor ispred njih", kaže Ana Knežević, autorka izložbe.
Crna boja u stvaralaštvu ove umetnice došla je kao inspiracija za svetlost, jer, kako kaže, iza svakog crnog polja svetlost je nadomak. Tvrdi da za umetnike ne postoje granice, kao ni za umetnost. Već četiri godine živi i radi u Njujorku i aktivna je na obe scene, a u ovu galeriju došla zbog specifičnog prostora.
"Ovo je jedna vrlo, da kažemo, vibrantna galerija i sama kulturna scena u Smederevu je dosta bogata, sa ovim izlagačkim prostorom, koji prati isključivo savremenu srpsku scenu pre svega, a po mogućstvu dovodimo, dakle, i strane umetnike", kaže Nataša Rusaljević Kuzmanović, kustos gradske galerije.
Izložba "Ogledalo svetlosti" biće postavljena u Smederevskoj galeriji do 2. septembra, a potom će Beogradska publika imati prilike da vidi slične radove, jer je Ana umetnica koja za svaki novi prostor stvara nova dela.
rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4627 065

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.