Izgubljeni podaci: Snimljena dva aviona pre pada MH17

Izvor: B92, 26.Sep.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izgubljeni podaci": Snimljena dva aviona pre pada MH17

Novi podaci dobijeni sa civilne radarske stanice na dan obaranja malezijskog aviona u Donbasu navode da je let MH17 nije oborila pobunjenička raketa.

Postojanje tih podataka je prošle nedelje otkrila kompanija Almaz-Antej, koja proizvodi raketni sistem tipa Buk.

Te vrste raketa su navodno oborile putnički avion Malezija erlajnsa 2014. godine iznad istočne Ukrajine, gde su u toku bile borbe ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Civilna radarska stanica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Utjos-T je bila postavljena u selu Ust-Donjetski na zapadu Rusije. Novi podaci su nađeni tek nedavno pošto je utvrđeno da je memorijska kartica zamenjena mesec dana po padu aviona.

Na snimcima su prikazane tri letelice, uključujući i avion na letu MH17. Jedna od tih letelica se nalazila na svega 30 kilometara udaljenosti od aviona u momentu kada je oboren.

"Sputnjik" navodi da su kompanija koja proizvodi radiolokatorske radare "Almaz-Antej" i Ministarstvo odbrane Rusije predstavili danas osnovne radiolokatorske podatke prikupljene u vazdušnom prostoru u vezi sa obaranjem aviona MH17 17. jula 2014, kada je poginulo 298 osoba.

"Satelitski podaci koje su dale SAD i Ukrajina mogli bi da razjasne pitanje raketnog napada na malezijski avion koji je prelazio preko teritorije Kijeva", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je dodao da je Kijev uskratio podatke koji pokazuju slike sa mesta pada MH17, pošto je let bio pod kontrolom ukrajinskih radara i vazdušne odbrane.

"Odbijanje Kijeva da objavi svoje radarske podatke ukazuje na to da je raketa lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva", rekao je general-potpukovnik Konašenkov, a preneo "Sputnjik".

Rusko ministarstvo je saopštila da bi "Ukrajina bi trebalo da objavi informacije sa lokacije svojih Buk SAM sistema i komunikaciju kontrole leta na dan obaranja MH17 u istočnoj Ukrajini".

"Kijev ima i vojne i civilne informacije vezane za situaciju u vazdušnom prostoru u blizini pada aviona MH17. Ruski radar nije primetio druge objekte osim dva civilna aviona oko mesta pada MH17, koji su mogli da izazovu njegovo rušenje", naveli su u "Almaz-Anteju".

Konašenkov je dodao da bi "ruski radari detektovali bi raketu koja je pogodila avion malezijske aviokompanije, da je ona lansirana iz oblasti koje kontrolišu oružane snage Donbasa".

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je istraga o padu MH17 na pogrešnom putu, jer su vrata rakete i mesto lansiranja pogrešno identifikovani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.