Izgubljen kontakt sa Skjaparelijem minut pre sletanja na Mars

Izvor: VOA, 20.Okt.2016, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubljen kontakt sa "Skjaparelijem" minut pre sletanja na Mars

Svemirska letelica Skjapareli uspešno je stigla do Marsa, međutim Evropska svemirska agencija je na konferenciji za novinare saopštila da je robot prestao da šalje signal 50-ak sekundi pred spuštanje na planetu. Evropska svemirska agencija je na tviteru najavila da bi do kontakta moglo da dođe kasnije danas. Svemirski istraživački robot Evropske svemirske agencije, Skjapareli ušao je u atmosferu Marsa u sredu, međutim za sada nema podataka da li se letelica uspešno prizemljila. “Signal je stizao tokom sletanja ali je u jednom momentu nestao, što mislimo da se dogodilo pred prizemljenje. Za sada ne možemo da izvučemo zaključak, jer je to moglo da se dogodi iz mnogo razloga – treba nam više informacija. Jasno je da su ovo dobri znaci, ali treba nam još informacija”. Skjapareli se pre nekoliko dana odvojio od orbitera i krenuo da se spušta na Crvenu planet brzinom od 21 hiljadu kilometara na sat, što stručnjaci zovu “šest minuta pakla”. Težak je 577 kilograma i testira tehnologije za kontrolisano spuštanje kroz atmosferu i meki kontakt sa površinom Marsa u cilju spuštanja novog rovera čija misija je planirana za 2020. godinu.    
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

POSLE USPEŠNOG ULASKA U MARSOVU ATMOSFERU, SONDA ZAVRŠILA MISIJU: Pala na površinu i razbila se (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 21.Okt.2016, 20:43

Skijapareli, eksperimentalna sonda Evropske svemirske agencije "Exomars", koja je nestala početkom ove nedelje blizu površine Marsa, očigledno je uništena, pokazuju najnoviji podaci...Letelica je pala na površinu Marsa sa visine od dva do četiri kilometra, navela je Evropska svemirska agencija....

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.