Izdavač godine „Zavod za udžbenike”

Izvor: Politika, 30.Okt.2014, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdavač godine „Zavod za udžbenike”

Za najbolji izdavački poduhvat na ovogodišnjem sajmu knjiga nagrađeni su novosadski „Prometej” i RTS za ediciju „Srbija 1914–1918”.

Na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, kao najbolji izdavač ove godine proglašen je „Zavod ua udžbenike” iz Beograda, a za najbolji izdavački poduhvat nagrađeno je delo u zajedničkom izdanju novosadskog „Prometeja” i RTS-a za ediciju „Srbija 1914–1918”. Specijalno priznanje dodeljeno je petom kolu edicije „Deset >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vekova srpske književnosti” Izdavačkog centra Matice srpske iz Novog Sada. Prema obrazloženju sajamskog žirija, u sastavu: dr Milan Radulović, predsednik, i članovi Miroslav Maksimović, Vesna Kapor, dr Dragan Simeunović, dr Ljubiša Despotović, „Zavod za udžbenike” je kuća koja već decenijama u skladu sa svojim imenom, društvenim zadatkom i tradicijom doprinosi, na najbolji mogući način, izdavačkoj produkciji srpskog duhovnog prostora.

Laureati Sajma knjiga (Foto T. Janjić)



„U godini obeležavanja veka od početka Prvog svetskog rata, žiri se opredelio da u mnoštvu knjiga koje tematizuju ovaj jubilej nagradu dodeli desetomnoj ediciji, koja svojim dokumentarnim, istorijskim i kulturnim doprinosom zaokružuje ovaj veliki istorijski, politički i vojni sukob, ističući u prvi plan doživljaj rata”, stoji u obrazloženju nagrade. Povodom edicije „Deset vekova srpske književnosti” rečeno je da je to najdalekosežniji projekat u sadašnjem srpskom izdavaštvu. Za najbolju dečju knjigu proglašena je edicija „Pčelice” iz Čačka „Deca čitaju srpsku istoriju”, autora Slobodana Stanišića, čime se, prema mišljenju žirija „podstiče prisustvo srpske istorije i kulture u izdavaštvu za decu i utvrđuju standardi likovnog i grafičkog oblikovanja te tematike”.

Žiri u sastavu: Jugoslav Vlahović, predsednik, i članovi Tijana Kojić i Mirjana Živković, priznanje za najlepšu knjigu dodelio je monografiji „Univerzitet umetnosti u Beogradu” u likovno-grafičkoj opremi Ilije Kneževića, i u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu. Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Dragani Nikolić za likovno-grafičku opremu izabranih pesama Vislave Šimborske i Tadeuša Ruževiča (izdavača „Trećeg trga” i „Čigoja štampe”). U obrazloženju žirija kaže se: „Dragana Nikolić je mlada grafička dizajnerka koja je primećena po originalnim i kvalitetnim rešenjima, a koja su obogatila našu savremenu izdavačku scenu.”

M. V.

objavljeno: 30.10.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sajam knjiga u Beogradu: “Zavod za udžbenike” izdavač godine

Izvor: Svet, 30.Okt.2014

U sali “Slobodan Selenić” beogradskog Sajma knjiga danas su saopštene sajamske nagrade za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat godine, za dečju knjigu godine i najlepšu knjigu.. Nagrada za najboljeg izdavača 2014. pripala je Zavodu za udžbenike iz Beograda, jednoglasno je odlučio žiri...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.