Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborni zakon BiH

Iako su svi za, u sadašnjim političkim okolnostima Izborni zakon BiH, kao jedan od najnakaradnijih u Evropi, nemoguće je promijeniti, barem u onom dijelu koji govori o sprovođenju presude "Sejdić i Finci", presudi Ustavnog suda o gradu Mostaru i izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Nijedna tzv. interresorna radna grupa, koje su tokom prethodnih godina gotovo uvijek formirane poslije izbora, posao nije dovela do kraja, jer u BiH je nemoguće postići dogovor o bilo kojem krupnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << političkom pitanju bez intervencije međunarodne zajednice, koju s druge strane, barem zasad, izborno zakonodavstvo BiH uopšte ne interesuje.

Svi pokušaji domaćih eksperata, parlamentaraca i komisija pali su u vodu  jer preko Izbornog zakona BiH lome se krupna, pa i ključna politička pitanja koja Bosna i Hercegovina kao "država u pokušaju" sama ne može da riješi. Hrvati ni pod kojim uslovima neće dozvoliti da ostanu bez vlasti u Mostaru, kao što Bošnjaci nikada neće pristati da Hrvati politički i institucionalno ojačaju unutar BiH, i to je suština.

O svim ostalim problemima unutar Izbornog zakona BiH, kao što su sastav biračkih odbora, brojanje glasova, nezavisne kandidature, cenzus, otvorene ili zatvorene izborne liste, moguće je postići dogovor, što ni u kom slučaju nije ni malo, ako uzmemo u obzir šta se sve radi sa biračkim spiskovima, na biralištima ili u opštinskim izbornim komisijama.

U svakom slučaju, ako neko od izmjena Izbornog zakona BiH očekuje da se smanji krađa ili trgovina članovima biračkih odbora, u velikoj je zabludi.

Od  kada je svijeta i vijeka glasovi birača, pogotovo na ovim našim prostorima se kradu, dopisuju ili nekom čudnom matematikom sabiraju, što opet ne može u velikoj mjeri promijeniti opštu volju ukupnog biračkog tijela.

Od izbornog zakonodavstva mnogo veći problem za BiH je implementacija rezultata, jer kao rijetko gdje u svijetu, u BiH je moguće da su sve velike partije istovremeno i vlast i opozicija.

Ni izmjena Izbornog zakona BiH, nažalost, neće to promijeniti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.