Izaslanik UN za Kipar: Razgovori u završnoj fazi

Izvor: B92, 19.Maj.2017, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izaslanik UN za Kipar: Razgovori u završnoj fazi

Izaslanik UN za Kipar Espen Bart Eide na da se da su pregovori o ponovnom ujedinjenu Kipra u završnoj fazi uoči održavanja naredne runde pregovora u Ženevi.

Eide je posle sastanka s predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom i ; liderom kiparskih Turaka Mustafom Akindžijem rekao da su razgovori "u završnoj fazi", prenela je agencija Asošijetid pres.

Izaslanik UN je dodao da još ima da se radi ne nekim "preostalim pitanjima" pre samita u Ženevi

Akindži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Anastasijadis od maja 2015. godine povremeno i bez većeg uspeha pregovaraju o ponovnom ujedinjenju Kipra, za šta je preduslov rešavanje niza komplikovanih pravnih i tehničkih pitanja, a nejasno je i raspoloženje javnosti.

Kipar je 1974. godine, posle turske okupacije severnog dela ostrva, podeljen na Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara, i Kiparsku Republiku koja je međunarodno priznata.

AP nije naveo kad će biti održani pregovori u Ženevi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.