Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2016, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izađi i glasaj!

Čerčil je rekao da je demokratija najgori oblik vladavine s izuzetkom svih ostalih.

Stari mudrac i politički metuzalem, koji je preživio dva svjetska rata i nebrojene političke krize, dobro je sažeo sve one dileme koje mi obični građani imamo kad je u pitanju demokratija.

Nije BiH prva zemlja u kojoj su ljudi postavili pitanje isplati li se glasati i učestvovati u političkom životu, i jesmo li baš zaista svi isti, ili, možda, ima "istijih" od "običnih" ostalih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rješava li se baš sve ni po babi ni po stričevima, ili su nečiji babe i stričevi nešto malo privilegovaniji u odnosu na tog već antologijskog malog čovjeka.

Nismo mi prvi koji smo se zapitali gdje je ta pravda i jednakost i zašto je bez veze biti bez veze. Nismo prvi koji smo se razočarali u one koje smo birali, niti smo prvi koji se pitaju hoće li nas neki naredni razočarati.

Ali negdje se mora početi. Nikom sloboda i blagodet nisu pale s neba, s istim dilemama suočavaju se i mnogo razvijenija i sofisticiranija društva od našeg. Sve ovo zvuči kao floskula, dobro to znam. Ali nema drugog odgovora - ili pokušavaš promijeniti ono što ne valja ili se prepuštaš sudbini. Stari Rimljani su rekli da voljnog sudbina vodi, a nevoljnog vuče. Hoćemo li makar pokušati preuzeti sudbinu u svoje ruke?

U nedjelju su u BiH lokalni izbori. Biraćemo načelnike, gradonačelnike i skupštinske odbornike. Neki će se opredijeliti za stare i oprobane, drugi će pomisliti da šansu treba dati mladima, neki će biti za promjene, drugi za kontinuitet. I sve je to u redu. Poenta je da je demokratija - u kojoj svake dvije ili četiri godine biraš one koji će te zastupati - najsavršeniji oblik participacije u javnom životu od svih ostalih koje smo kroz istoriju oprobali.

Zato izađite i glasajte. Opredijelite se po svojoj svijesti i savjesti. Dobro ste saslušali šta su vam pričali i obećavali. Držite ih sad za riječ. Na narednim izborima nagradite ih ako su radili dobro, kaznite ih ako nisu. I malo pomalo, stvari će se mijenjati. Znam da to ide jako sporo, ali stvari se ipak pomijeraju. Svaki izborni ciklus šansa je za makar milimetarski korak naprijed. Moramo dobro paziti šta vlast radi, tako da barem malo zastrepi od naroda. Svako "treniranje" narodne volje doprinosi dobrobiti svih.

Uostalom, ako ne izađete i ne glasate, nemate pravo ni da se žalite.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.