Ivanjica: Novi stanari OŠ Milinko Kušić će vas ODUŠEVITI

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanjica: Novi stanari OŠ "Milinko Kušić" će vas ODUŠEVITI

Nesvakidašnje zanimljiv prizor na samom ulazu u OŠ "Milinko Kušić" iz Ivanjice. Na desetine šarenih papagaja i drugih ptica u lepo uređenom prostoru predstavljaju pravu atrakciju za mališane. Ali, osim radosti koju donose deci, nastavnicima i posetiocima škole, ove divne ptice zapravo su deo jednog veoma značajnog projekta čija realizacija podstiče kreativnost u nastavi i razvija svest o preduzetništvu.

Ova škola ranije se uključila u međunarodni projekat o preduzetništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji za cilj ima edukaciju i praktičan rad sa decom u smislu priprema za samostalan život, obezbeđivanja ekonomske egzistencije i sticanja radnih navika.

- Oni sami mogu da proizvode neke predmete, u skladu sa njihovim uzrastom, kasnije prodajom istih ostvare prihod. Sve ovo usko je povezano sa nastavnim predmetima. Konkretno u školi funkcioniše opremljena radionica za tkanje, tako da deca kroz matematiku računaju koliko materijala treba za jednu recimo krparu, onda na likovnom crtaju dezene, kasnije rade kalkulaciju  i zaokružuju proces samom izradom-tkanjem. Prave se i drugi predmeti, ramovi za slike, sveće, korpice ali smo želeli da sve to podignemo na jedan viši nivo pokretanjem ovog Zoo kutka - kaže direktor škole Stevan Davidović.

Čitav projekat vezan za Zoo kutak zamišljen je tako da deca hrane ptice, brinu o njima, kada se izlegu ptići da ih prodaju po simboličnoj ceni od 100 dinara kako bi ostvarili prihode za hranu i kupovinu novih ptica.

- U startu smo nabavili desetak tigrica ali i drugih papagaja , ima tu sigirno pet-šest vrsta ptica. Već su se ispilili mladi i deca ih preuzimaju pa se dalje odvija proces u krug. Naravno da cilj nije zarada već razvijanje svesti kod učenika na koji način treba da brinu o životinjama, da to prijateljstvo i ljubav  prenesu i na svoje bližnje, takođe na ovaj način da steknu i radne navike - kaže direktor Davidović.

Osim što je praktičan, ovaj Zoo kutak  je prava atrakcija za sve koji posećuju OŠ "Milinko Kušić". Selfi sa papagajima postao je već uobičajen a mladi preduzetnici razmišljaju kako se i od toga može napraviti dobar posao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.