Istraga u Rumuniji : Farmaceutske kompanije podmićivale ljekare?!

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2015, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga u Rumuniji : Farmaceutske kompanije podmićivale ljekare?!

BUKUREŠT - Rumunske vlasti pretresle su 60 kuća i kancelarija u Bukureštu i u mjestima u Transilvaniji u potrazi za dokazima da su farmaceutske kompanije podmićivale ljekare da bi preporučivali određene lijekove, saopšteno je iz rumunske Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija navodi da se vjeruje da su kompanije plaćenim ljetovanjima i na drugi način podmitile ljekare da pacijentima prepisuju određene lijekove za rak.

Glavni tužilac Agencije Laura Kodruta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kovesi rekla je da je istraga usredsređena na jedan broj zdravstvenih instituta i na način na koji se određeni lijekovi za rak kupuju i prepisuju, prenosi AP.

Akcija je u toku, a drugi tužilac rekao je samo da su ljekarima koji su pod istragom  od 2012. do ove godine  plaćana ljetovanja ili troškovi za učestvovanje na kongresima ili su dobijali materijalna dobra ukupne vrijednosti od više stotina miliona leja /nekoliko desetina hiljada dolara.

Predmet istrage biće i apoteke i distributeri.

Šef Odjeljenja za onkologiju u rumunskom gradu Sibiju  Valerija Valeanu,  čiju su kuću danas pretresli istražioci antikorupcijske agencije, priznala je da su medicinske kompanije sponzorisale putovanja u inostranstvo, ali je negirala krivicu.

Ona je rekla da je to uobičajena praksa u Rumuniji i inostranstvu, te insistirala na tome da je ona pacijentima izdavala odobrene lijekove.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.