Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2017, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispravljena godina Kočićevog rođenja

BANJALUKA - Na spomeniku velikanu pisane riječi Petru Kočiću u centru grada ispravljena je godina njegovog rođenja, koja je decenijama bila pogrešno napisana, na inicijativu književnika Nikole Vukolića.

Na spomeniku je bila upisana 1876. godina, a zapravo je Kočić rođen 1877, pa je Gradska uprava angažovala nadležnog izvođača radova na spomeniku da to ispravi. Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa je odobrio promjenu na Kočićevom spomeniku.

Petar Kočić je rođen 29. juna 1877. godine u selu Stričići, kod Banjaluke, a umro u 39. godini, 27. avgusta 1916. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

NAKON VIŠE OD POLA VEKA ISPRAVLJENJA ISTORIJSKA GREŠKA Slave lik i delo Petra Kočića, a ne znaju tačnu godinu rođenja

Izvor: Blic, 19.Avg.2017, 12:17

Gradskoj upravi trebale su decenije da ispravi samo jedan broj na spomeniku književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, koji je do juče stajao u centu grada sa pogrešnim datumom rođenja...Spomenik je svečano predstavljen još davne 1932. godine, kada je greškom ili neznanjem, za godinu Kočićevog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.