Isplata stare devizne štednje u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 06.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplata stare devizne štednje u Crnoj Gori

Crnogorsko Ministarstvo finansija će ponovo uputiti zahtev Ministarstvu finansija Srbije da ustupi bazu podataka za devizne štediše bivših privatnih banaka - Dafiment banke i Jugoskandika, posle čega bi trebalo da počne isplata stare devizne štednje.

Pomoćnik crnogorskog ministra finansija Dušan Perović je izjavio da će kada traženi podaci stignu iz Beograda, vlasnicima stare devizne štednje biti izdate potvrde o iznosima deviznih sredstava, posle čega će početi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << isplata.

Perović je naveo da će prva rata biti isplaćena u iznosu od 380 evra po deponentu, posle utvrđenog prava na isplatu, a druga rata, u iznosu od 530 evra, biće isplaćena od 1. jula ove godine.

Preostali iznos će biti isplaćivan svakog 1. jula, u periodu od 2010. do 2017. godine. Godišnja rata ne može biti manja od 500 evra, a u poslednjoj rati biće isplaćen preostali novac koji je bilo uložen kao štednja.

Skupština Crne Gore donela je krajem marta 2008. godine, Zakon o isplati deviznih sredstava građana, položenih kod Dafiment banke i Jugoskandika. Zakon je na snagu stupio početkom aprila.

Tada je obećano da će isplata stare devizne štednje početi već od leta, prošle godine.

Perović je danas rekao da je Ministarstvo finansija Crne Gore je "u više navrata" zahtevalo od resornog ministarstva u Srbiji da ustupi bazu podataka za devizne štediše.

Do toga nije došlo, tako da isplata stare devizne štednje, nije ni počela.

Ministarstva finansija Crne Gore i Srbije su postigla dogovor u vezi ustupanja baze podataka, "koji čeka potpis ministra finansija Srbije", što je uslov za upućivanje novog zahteva iz Crne Gore.

U Crnoj Gori zahteve za isplatu stare devizne štednje kod Dafiment banke i Jugoskandika podnelo 5.000 štediša. Sredstva za isplatu štednje predviđena su budžetom Crne Gore za 2009. godinu.

Ranije je pominjan ukupni iznos od oko 11 miliona evra stare devizne štednje, koji bi država trebalo da isplati građanima Crne Gore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.