Island se žali na ruske vojne avione

Izvor: B92, 27.Sep.2016, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island se žali na ruske vojne avione

Rio de Žaneiro -- Island je kritikovao Rusiju zbog više incidenata u kojima su njeni vojni avioni leteli previše blizu avionima civilnog vazduhoplovstva.

Islandsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su tri bombardera tipa Tupoljev Tu-160 letela između 1.800 i 2.700 metara ispod putničkog aviona koji je leteo na liniji Rejkjavik-Stokholm u četvrtak.

Ministarstvo je za AFP navelo da se "više puta žalilo zbog neidentifikovanih ruskih vojnih letelica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer bi to moglo da ugrozi putničke avione".

Međutim, portparol ruskog ambasadora u Rejkjaviku Aleksej Kadiski rekao je da je opasnost preuveličana.

"To je izgovor za otvaranje (američke) mornaričke baze u Keflaviku ponovo", rekao je on za list "Morgunbladid", prenos AFP.

Vašington i Rejkjavik su potpisali ove godine sporazum po kojem je američkim snagama dozvoljen povremeni povratak na Island, koji je član NATO bez sopstvene vojske.

Tokom Drugog svetskog rata, vojna baza Keflavik bila je ključna američka baza i ostala je važna za NATO u periodu hladnog rata.

"Stari bauk Rusije ponovo oživljava", rekao je Kadiski.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.