Islamska država na sat od Bagdada

Izvor: RTS, 30.Sep.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država "na sat" od Bagdada

Borci Islamske države su sve bliži iračkoj prestonici. Istovremeno, nema naznaka da bi iračka vojska mogla uspešno da zada udarac toj terorističkoj grupi.

Vazdušni udari na položaje Islamske države, koje sprovodi koalicija predvođena Vašingtonom, ne uspevaju da uvećoj meri da odvrate Islamsku državu u Iraku, gde su snage teorirista na "oko sat vožnje" od Bagdada, piše britanski Indipendent.

Iračke kopnene snage su uz podršku iz vazduha žestoko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udarile na Islamsku državu u ključnom strateškom gradu Amarija el Faludža, 40-ak kilometara zapadno od iračke prestonice.

Sukobi oko Bagdada su posebno gorki jer su tamo često mešana sunitsko-šiitska područja, gde obe strane strahuju od masakra, ocenjuje britanski list.

Iračke snage napreduju napreduju ka istoku, gde su uspele da preuzmu 16 sela istočno od Bagdada, u procinciji Dijala.

To je potvrdio irački ministar odbrane i dodao da se iračke trupe nadaju se da do kraja nedelje preuzmu i ostala sela u provinciji, preneo je Juronjuz.

U saopštenju ministra se navodi da je više od 100 boraca Islamske države ubijeno tokom operacije.

Tri i po meseca od kako je iračku vojsku Islamska država spektakultarno porazila na severu zemlje, još uvek mogu da se vide "pregažene" baze, bez municije, hrane i vode, navodi Independens.

Očekivalo se da izbor novog premijera, Hajdera el Abadija unese pomirljiviji ton u vladi.

Uprkos vojnoj krizi, Vlada još uvek nije u stanju da izabere dva ključne osobe u sistemu bezbenodsti - ministra odbrane i ministra policije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Borci Islamske države na sat od Bagdada

Izvor: Večernje novosti, 01.Okt.2014, 01:59

Borci Islamske države su sve bliži iračkoj prestonici. Istovremeno, nema naznaka da bi iračka vojska mogla uspešno da zada udarac toj terorističkoj grupi.Vazdušni udari na položaje Islamske države, koje sprovodi koalicija predvođena Vašingtonom, ne uspevaju da u većoj meri odvrate Islamsku...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.