Islamisti prete da će pobiti 300 porodica jazida

Izvor: Mondo, 09.Avg.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamisti prete da će pobiti 300 porodica jazida

Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) zapretili su da će ubiti više od 300 porodica jazidske verske manjine u Iraku ako ne pređu u islam, javila je danas agencija Rojters, pozivajući se na izjave svedoka.

Foto: AP

Ekstremisti drže opkoljene porodice iz sela Kodža, Hatimija i Kaboši.

Pripadnici ISIL vrše napade širom severa Iraka, zbog čega je na desetine hiljada jazida i hrišćana bilo primorano da beži, navela >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je britanska agencija.

Poslanik u iračkom parlamentu iz jazidske manjine, Vijan Dakhil apelovala je da se hitno pomogne u spasavanju raseljenih Iračana.

Povezane vestiBacaju decu s planine, da ih ne uzmu islamistiISIL preti Turskoj: "Oslobodićemo Istanbul"

  "Imamo samo dan, dva da pomognemo tim ljudima, a ako ne, oni će masovno poumirati", rekla je Dakhil, prenosi AFP.

Hiljade jazida, pripadnika verske manjine koja govori kurdski jezik, pobegli su iz domova pre nedelju dana pošto su islamisti iz IS napali i zauzeli njihov grad Sindžar.

Islamska država je, zajedno sa sunitskim frakcijama, u ratu sa pretežno šiitskim vladinim snagama iračkog premijera Nurija al Malikija, kao i sa snagama "pešmerga" kurdskog autonomog regiona u zemlji.

Pripadnici Islamske države su proteklih meseci osvojili znatne delove Iraka, podseća AFP.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak: IS preti ako ne pređu u islam

Izvor: B92, 10.Avg.2014, 00:41

Bagdad -- Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država (IS) zapretili su da će ubiti više od 300 porodica jazidske manjine u Iraku ako ne pređu u islam...Ekstremisti drže opkoljene porodice iz sela Kodža, Hatimija i Kaboši, javila je danas agencija Rojters, pozivajući se na izjave svedoka...Pripadnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.