Iseljavam Cigane iz vašeg kraja

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iseljavam Cigane iz vašeg kraja"

Beograd -- Na saobraćajnim znacima oko Tašmajdana u Beogradu osvanuo rasistički oglas: "Iseljavam Rome (Sigane) iz vašeg kraja".

Oglas, na kom je čak ostavljen i broj telefona, pojavio se na beogradskim saobraćajnim znacima samo dva dana nakon nereda koji su se dogodili u Resniku zbog useljavanja Roma u to predgrađe, a u kojima je povređeno 13 policajaca i dva građanina.

Prema pisanju "Blica", oglas je postavila osoba koja se potpisala kao Aleksandar Tripković, a telefon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je stavljen u oglas zapravo nije pravi.

Iako autor oglasa možda i nije ozbiljno mislio da ponudi svoju uslugu, sagovornici "Blica" složni su u oceni da poruka dobro oslikava stav društva prema Romima.

Vođa svetski poznate grupe "Kal” Dragan Ristić, poreklom Rom, u razgovoru za "Blic" priznaje da ga sve to nimalo ne iznenađuje.

"To se moglo naslutiti, još od incidenta u naseljima na Novom Beogradu i u Jabuci. To je isti video spot koji se stalno ponavlja. Znam da kod nas postoji dosta rasizma. Lično nisam imao problema zbog toga što sam Rom, možda jedino kao klinac. Ali ja sam među romskom populacijom u manjini, jer se krećem u različitim društvenim krugovima, intelektualnim. Sa mnom drugačije razgovaraju, jer sam obrazovan i društveno angažovan. Ali znam da oni koji su needukovani imaju strašnih problema", kaže frontmen grupe "Kal”.

Međutim, iako je oglas izazvao oštre rekacije javnosti, izgleda da je reč o široj provokativnoj kampanji, iza koje stoji grupa koja se predstavlja kao "Narodni oglasi".

Jer, kako piše "Blic", na pojedinim mestima u Beogradu pojavili su se "oglasi" istog grafičkog rešenja, poput: "Lajkujem vaše statuse na Fejsbuku", "Gušim studentske proteste lažnim obećanjima", "Uspešno dovodim vašu firmu do stečaja", "Odlažem sudske procese do daljnjeg"...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.