Iran spreman da učestvuje u borbi protiv ID

Izvor: B92, 30.Jun.2015, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iran spreman da učestvuje u borbi protiv ID"

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif ocenio je da strategija borbe protiv Islamske države mora da bude globalna i sveobuhvatna.

Osim toga, on je istakao da ta borba mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, kao i da mora da sadrži mere protiv islamofobije.

Zarif je nakon toga izrazio spremnost Teherana da učestvuje u toj borbi.

"Svaki rat protiv nasilnog ekstremizma mora se voditi pre svega na kulturnom i ideološkom frontu. Verski lideri iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << celog sveta trebalo bi da budu prvi u osudi lažnih pouka nasilnog ekstremizma i da nedvosmisleno odbace sektaštvo i napade protiv verskih i etničkih manjina“, naveo je Zarif u autorskom tekstu za “Harvard internešnal rivju“.

On je takođe istakao da se strategija mora baviti faktorima koji doprinose pomaganju stvaranja uslova za ektremizam, uključujući diktaturu, siromaštvo, korupciju i diskriminaciju, kao i da strategija treba da bude globalna, bazirana na pravilima, nediskriminatorska, inkluzivna i da izbegava selektivne primene koje se baziraju na manjkavim šablonima saveza i bilateralnih odnosa.

"Na osnovu iskustava koje je do sada Iran stekao i uspeha koje je postigao u svojim naporima u zauzdavanju i poražavanju nesreće nasilnog ekstemizma, mi smo spremni da doprinesemo svim istinskim i sveobuhvatnim naporima na bilateralnom, regionalnom i globalnom planu. Saradnja na svim ovim nivoima je imperativ da se porazi IS, Al-Kaida, Džabhat al-Nusra i njihove podružnice, zato što oni predstavljaju globalnu pretnju“, naglasio je Zarif.

Šef iranske diplomatije ocenio je da postojanje i delovanje ID-a nemaju ništa zajedničko sa islamom, već da ova teroristička organizacija koristi religiju kao oruđe za regrutovanje ljudi i prikupljanje finansijskih sredstava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.