Iran: Za pet dana možemo da povećamo obogaćenost uranijuma

Izvor: B92, 22.Avg.2017, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Za pet dana možemo da povećamo obogaćenost uranijuma

Teheran -- Šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da Iran može za samo pet dana da poveća obogaćenost uranijuma na 20 odsto.

To je nivo na kojem uranijom može da se koristi za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Ako se odlučimo, možemo da nastavimo da proizvodimo uranijum obogaćen 20 odsto za najviše pet dana", citirala je Salehija iranska državna televizija.

Salehi je dodao da Teheran, ipak, ne želi da se to desi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Nismo lako postigli sporazum da bismo ga lako napustili. Posvećeni smo i lojalni sporazumu", rekao je Salehi.

Iran se odrekao većine svojih zaliha uranijuma obogaćenog 20 odsto posle potpisivanja istorijskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

Sporazumom je nivo obogaćenosti uranijuma proizvedenog u Iranu ograničen na pet odsto.

Teheranu su u zamenu za ograničavane nuklearnog programa ukinute sankcije.

Američki predsednik Donald Tramp je od dolaska u Belu kuću više puta pretio da će ponovo pregovarati s Iranom ili da će izaći iz nuklearnog sporazuma, a prošlog meseca je uveo sankcije ljudima uključenim u iranski balistički raketni program, kao i Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Iranski predsednik Hasan Rohani je posle toga zapretio da ;bi ;Iran ;veoma brzo mogao da napusti nuklearni sporazum s velikim silama, ako SAD nastave svoju politiku "sankcija i prinude".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.