Irak spreman za kontraofanzivu uz podršku SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Avg.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak spreman za kontraofanzivu uz podršku SAD

BAGDAD - Iračke i kurdske snage su spremne za kontraofanzivu kojom treba da povrate izgubljene teritorije koje se nalaze pod kontrolom islamskih ekstremista, dok SAD bombarduju položaje džihadista i bacaju hranu i vodu civilima, kažu irački i kurdski zvaničnici.

Odluka američkog predsjednika Baraka Obame da ponovo pošalje bombardere u Irak, tri godine nakon što su tu zemlju napustili posljednji američki vojnici, predstavljala je prekretnicu u dvomjesečnom sukobu sa ekstremističkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << islamističkom organizacijom Islamska država.

Nakon jučerašnjih prvih vazdušnih udara na položaje Islamske države, koja se približila Kurdistanu, visoki zvaničnik tog poluautonomnog kurdskog regiona izjavio je da je došlo vrijeme za kontraofanzivu, prenosi AFP.

"Poslije američkih vazdušnih udara, pešmerge (kurdski borci) će se prvo pregrupisati, zatim će se vratiti u oblasti iz kojih su se povukli, a onda će pomoći raseljenim osobama da se vrate kućama", rekao je zvaničnik Fuad Husein.

Irački šef diplomatije Hošjar Zebari, Kurd koji je nedjeljama bojkotovao sjednice vlade zbog loših odnosa sa Bagdadom, kazao je da je time što kurdske snage nisu naoružane napravljena skupa greška.

On je izneo mišljenje da su američki vazdušni napadi omogućili da se vlasti u Bagdadu i kurdske vlasti ujedine zarad ostvarenja zajedničkog cilja, a to je da poraze džihadiste iz Islamske države.

"Iračka vojska i pešmerage se sada bore rame uz rame u istim rovovima", izjavio je on.

Načelnik generalštaba iračke vojske Babaker Zebari kaže da američki savjetnici, pešmerage i irački vojni lideri zajedno biraju mete.

U prvim američkim vazdušnim napadima bombardovani su položaji Islamske države i najmanje jedan konvoj vozila sa ekstremistima.

Portparol Bijele kuće je juče izjavio da će vazdušni udari biti "vrlo ograničeni", ali Babaker Zebari je kazao da će se američka vazduhoplovna podrška proširiti na druge oblasti.

Predsjednik SAD Barak Obama danas je u nedjeljnom obraćanju naciji poručio da će vazdušni udari na džihadiste u Iraku biti nastavljeni ako bude potrebno da se zaštite američke diplomate i vojni savjetnici.

On je rekao da je odobrio napade u Iraku da bi se zaštitili Amerikanci koji se nalaze u Erbilu na sjeveru Iraka.

"I ako bude nephodno, nastavićemo sa napadima", kazao je Obama.

Američki predsjednik je izjavio da je odobrio i "humanitarnu" operaciju da bi se dostavila hrana i voda civilima koji se kriju od ekstremista na planini Sindžar u sjevernom Iraku. Do sada su američki avioni dva puta bacili pakete sa hranom i vodom.

"Hiljade, možda i desetine hiljada Iračana koji su pobjegli na planinu gladuju i umiru od žeđi. Hrana i voda koju smo im bacili iz vazduha će im pomoći da prežive", dodao je Obama.

On je, takođe, rekao da je odobrio ciljane napade da bi se iračkim snagama pomoglo da razbiju opsadu i spase ljude, ali je istakao da SAD ne mogu i ne treba da intervenišu svaki put kada u svetu izbije kriza.

"Ali kada imamo situaciju kao što je ova na planini Sindžar, kada velikom broju nevinih ljudi preti masakr, a mi imamo mogućnosti da pomognemo da se to spriječi, onda SAD ne mogu samo okrenuti glavu. Mi nismo takvi. Mi smo Amerikanci. Mi djelujemo. Mi vodimo. I to ćemo uraditi na toj planini", kazao je američki predsjednik.

On je poručio da kao glavni komandant američkih snaga neće dozvoliti da SAD budu uvčene u novi rat u Iraku i da se američke kopnene snage neće vraćati u Irak.

"Mi ćemo nastaviti da sprovodimo širu strategiju u Iraku. Štitićemo civile, sarađivaćemo sa međunarodnom zajednicom u rješavanju ove humanitarne krize. Mi ćemo pomoći da ovi teroristi budu spriječeni da imaju trajni bezbjedni raj iz koga će moći da napadaju Ameriku", rekao je Obama.

SAD će, takođe, nastaviti da apeluju na iračke zajednice da se pomire, udruže i zajednički bore protiv terorista da bi narod Iraka imao šansu za bolju budućnost za koju su mnogi Amerikanci dali živote u dugom i teškom ratu u Iraku, zaključio je on.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Iračke snage spremne za kontraofanzivu uz podršku SAD

Izvor: Blic, 09.Avg.2014

Iračke i kurdske snage su spremne za kontraofanzivu kojom treba da povrate izgubljene teritorije koje se nalaze pod kontrolom islamskih ekstremista, dok SAD bombarduju položaje džihadista i bacaju hranu i vodu civilima, kažu irački i kurdski zvaničnici...Odluka američkog predsednika Baraka Obame...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.