Irak: Demonstranti napuštaju parlament

Izvor: B92, 30.Apr.2016, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Demonstranti napuštaju parlament

Bagdad -- Demonstranti u Iraku, od kojih su većina pristalice šiitskog muslimanskog sveštenika Muktade al Sadra, počeli su da napuštaju zgradu parlamenta, javlja AFP.

Pripadnici grupe "Saraja al Salam”, koju je osnovao al Sadr, mogli su se videti kako naređuju demonstrantima da napuste kompleks, šest sati nakon što su upali u dobro utvrđenu "Zelenu zonu" u Bagdadu, u kojoj se nalaze najvažnije vladine institucije i strane ambasade.

Iračke bezbednosne snage >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije ispalile su suzavac i metke u vazduh kako bi zaustavile dodatne pristalice šiitskog muslimanskog sveštenika da uđu u "Zelenu zonu", saopštila je policija i pristalice Sadra.

Specijalni jedinice i snage predsedničke garde pokušale su da onemoguće demonstrante da pređu most u blizini američke ambasade, rekao je jedan od izvora, preneo je Rojters.

Nekoliko stotina pristalica Al Sadra upalo je ranije danas u "Zelenu zonu" i zgradu parlamenta nakon što poslanici nisu izglasali novi kabinet ministara.

Novinar AFP-a javio je da je hiljade "besnih" demonstranata ušlo u zabranjenu zonu, od kojih je nekoliko počelo da divlja po zgradi parlamenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.