Iračke trupe na korak od  preuzimanja Mosula

Izvor: VOA, 08.Jul.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračke trupe "na korak" od preuzimanja Mosula

Iračke vojne snage saopštile su da očekuju da u narednim satima proglase pobedu u Mosulu u Iraku, što bi moglo da znači početak kraja kalifata Islamske države. Ranije je saopšteno da su uspeli da preuzmu Stari grad u Mosulu. Komandant združenih vojnih snaga u Iraku rekao je da "vojska nastavlja da napreduje" i da je "potrebno još malo da se dođe do reke", i da se nada da će uskoro  muškarci, žene I deca moći da se vrate kućama. Mosul je najveći grad koji je zauzela Islamska država I u njemu je proglasila kalifat. Međutim, istovremeno ga je potpuno uništila, a Ujedinjene nacije procenjuju da će biti potrebno više od milijadru dolara kako bi se obnovila osnovna infrastruktura u Mosulu. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Džihadisti drže još nekoliko područja u Iraku posle gubitka Mosula

Izvor: Beta, 09.Jul.2017, 19:18

Uprkos gubitku Mosula, džihadisti Islamske države i dalje drže velike delove teritorije Iraka i prete da će zauzeti druge oblasti.Islamska država je izgubila dosta područja od munjevite ofanzive pokrenute u junu 2014. kada je zauzela velike delove severno, zapadno i istočno od Bagdada.Džihadisti...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.