Iračani odbili azil u Češkoj, vraćaju se kući

Izvor: B92, 19.Apr.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračani odbili azil u Češkoj, vraćaju se kući

Grupa od 16 Iračana, kojima je ponudjen azil u Češkoj, odlučila je da se vrati natrag u Irak, javili su češki mediji.

Oni su došli u Češku kao deo grupe od 153 iračka hrišćana, koji su u Iraku bili izloženi pretnjama ekstremista, a u Češkoj su bili uključeni u program za dobijanje statusa azilanata, prenela je agencija AP.

Prošle nedelje je pomenuta grupa od 16 migranata pokupila svoje pasoše i zaputila se za Nemačku, da bi ih u blizini nemačke granice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privela češka policija.

Oni su zatim ponovo pokušali da se prijave za azil, ali je danas češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec izjavio da su oni zatražili da se vrate u Irak.

Prethodno je 25 iračkih hrišćana ubrzo po dolasku u Češku zatražilo da im se obustavi procedura dobijanja azila i zatim su ilegalno otputovali za Nemačku, gde su uhapšeni.

Češka vlada je nedugo posle toga obustavila program dodele azila iračkim hrišćanima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.