Inzko izrazio zabrinutost zbog politike otcjepljivanja RS-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2016, 06:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inzko izrazio zabrinutost zbog politike otcjepljivanja RS-a

Podnoseći Izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je rekao kako još nije sasvim jasno da li je BiH zaista čvrstim koracima zakoračila na tzv. evropski put.

“Iako je napredak koji su organi BiH ostvarili u realizaciji Reformske agende zaista za pohvalu, nemojmo izgubiti iz vida potrebu da tempo reformi bude ubrzan”, dodao je visoki predstavnik.

On je napomenuo da lideri moraju udružiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << snage i pokazati potrebnu političku volju kako bi bio proveden program ozbiljnih i ubrzanih reformi.

“Jedino će tako biti ojačana vladavina prava, unaprijeđena funkcionalnost, privučene investicije, otvorena nova radna mjesta i načinjeni veliki pomaci u narednim godinama”, rekao je visoki predstavnik, zaključivši da ova godina može biti godina napretka prema evroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako ova zemlja udruži snage i bude djelovala kao jedna cjelina.

Visoki predstavnik je izvijestio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako je stanje u BiH i dalje opterećeno pokušajima političara i vlasti Republike Srpske da podriju stabilnost i cjelovitost države dovodeći u pitanje funkcioniranje njenih institucija i ponavljajući prijetnje o secesiji.

On je pozvao vlasti Republike Srpske da omoguće knjiženje imovine locirane na teritoriji ovog entiteta, kao što to čini i Federacija BiH.

“Ukoliko su vlasti Republike Srpske žele zatvaranje OHR-a, kako to stalno ponavljaju, moraju da dostave rezultate i omoguće Vijeću za provođenje mira da donese takvu odluku”, rekao je Incko.

Visoki predstavnik je ukazao na izrazito različito reagovanje na presudu Haškog tribunala bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ističući da su neophodni veći napori u smislu pomirenja.

Incko je oštro osudio i davanje imena Studentskom domu na Palama po Radovanu Karadžiću samo dva dana uoči izricanja presude ratnom lideru RS-a.

“Još jedan direktan izazov Dejtonskom mirovnom sporazumu tokom izvještajnog perioda uključuje i odluku Vlade Repubike Srpske iz decembra ove godine o prekidu saradnje entitetskih institucija sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, policijske agencije na nivou BiH, zbog zakonite akcije u policijskoj stanici u Republici Srpskoj u vezi sa istragom ratnih zločina”, naveo je Incko.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.