Inovativnih lekova za njih nema, a vreme im nije saveznik

Izvor: B92, 25.Okt.2016, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inovativnih lekova za njih nema, a vreme im nije saveznik

Upravni odbor RFZO usvojio je predlog Centralne komisije za lekove da se na listu lekova o trošku fonda uvrste 22 inovativna leka.

S druge strane, ima i onih pacijenata kojima vreme nije saveznik, a inovativnih lekova za njih nema.

Nakon više od pet godina, bez inovativnog leka na pozitivnoj listi, Republički fond za zdravstveno osiguranje, posle dugo odlaganja napravio je listu, ali za sada samo se zna broj i za koje oblasti su lekovi namenjeni, ali ne i koji su tačno
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na listi će se naći osam inovativnih lekova iz oblasti pedijatrije, za transplantaciju, hematologiju (bolesti krvi), i šest za lečenje malignih tumora, navedeno je.

Ipak, ima i onih oblasti medicine gde su inovativni lekovi poželjni ali ih nema. Na recept o trošku osiguranja najviše se izdaju lekovi za kardiovaskilarne bolesti, s druge strane, ukoliko se pacijent odluči za neki od novijih, koji nisu na listi, mora da pripremi i pozamašnu sumu novca..

"Šta da vam kažem, vi imate s jedne strane preporuke, kako se to u svetu radi, a sa druge strane imate ograničene mogućnosti u našoj zemlji, koje ne mogu uvek da isprate što su čak ni zvanične preporuke. Stavite se u poziciju pacijenta - ja sad njima trenutno kažem mi možemo da damo vama jedan lek, možemo da damo drugi lek, ovaj jedan malo ćete da doplatite, za ovaj drugi doplatićete mnogo na vama je da izaberete šta ćete. Predlog vam je da vozite mercedes i predlog vam je da vozite fijat", navodi Ana Karadžić, kardiolog Urgentnog centra.

Prema nekim procenama, više od 100.000 ljudi u Srbiji zaraženo je hepatitisom C. Dok se u svetu i regionu za lečenje ovog virusa koristi najsavremenija antivirusna terapija, u Srbiji novih lekova nema. -Hepatolozi su predložili da se na listu stave tri nova leka, koji u kombnaciji uspešno deluju protiv virusa.

"U međuvremenu naši bolesnici koji su stalno na internetu, koji čitaju štampu su stalno informisani da postoje lekovi u okruženju pa čak i u dalekim zemljama, kao sto je Indija, Egipat, i ono što se zaista dešava je po meni potpuno neprihvatljivo da bolesnici putuju u Indiju ,Egipat ili preko nekih veza koje mogu biti krajnje problematične, nabavjaju te nove antivirusne lekove", smatra infektolog Dragan Delić.

Iz RFZO kažu da je Centralna komisija za lekove 23.09.2016. godine usvojila spisak prioritetnih lekova, za koje je predloženo RFZO da pregovora radi razmatranja mogućnosti za zaključenje posebnih ugovora. Vlada Srbije još u septembru formirala je komisiju čiji je zadatak, između ostalog, bio i da se ubrza proces uvođenja inovativnih lekova na listu, jer se, i pored obezbeđenih sredstava u budžetu, previše kasnilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.