Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o rehabilitaciji

Izvor: Press, 07.Jul.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o rehabilitaciji

Savez antifašista Srbije i Udruženje antifašista Novog Sada podneli su danas Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja neustavnosti pojedinih odredaba Zakona o rehabilitaciji iz 2006. i 2011. godine. U inicijativi, koju su sačinili advokati Slobodan i Vladimir Beljanski iz Novog Sada, navodi se da su odredbe Zakona o rehabilitaciji iz 2006. godine suprotne Ustavu jer omogućuju rehabilitaciju samo na osnovu "opšte ocene da je neko lice lišeno života, slobode >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ili nekog drugog prava iz političkih ili ideoloških razloga".
          Kako se navodi, u tim odredbama se rehabilitacija omogućuje bez definisanja ovih pojmova i bez upuštanja u važno pitanje, a to je da li je to lice učinilac ratnog zločina i da li je ranija osuda bila osnovana i zakonita. "Takva rehabilitacija predstavljala bi negaciju odgovornosti iz iskustava prošlosti i negaciju težnji da se sprečavanjem i sankcionisanjem ratnih zločina, kako je to proklamovano Poveljom UN i drugim međunarodnim pravnim aktima, zaštite ljudska prava i slobode, jača poverenje, razvija saradnja među narodima i unapređuje mir i bezbednost", navedeno je u inicijativi. Pokretači inicijative su upozorili da bi takva rehabilitacija ujedno vodila ka povredi ljudskog dostojanstva koje Ustav Srbije navodi kao neprikosnovenu vrednost. Inicijativa podrazumeva i Zakon o rehabilitaciji iz 2011. godine, u kojem se suprotno ustavnim odredbama o jednakosti pred zakonom smatraju odredbe koje omogućuju paralelnu primenu starog i novog zakona. "Time se dopušta da se po potpuno različitim kriterijumima, a u slučaju Zakona o rehabilitaciji iz 2006. godine po znatno jednostavnijim i nekritički otvorenim uslovima, okončaju postupci koji su po tom zakonu pokrenuti", navode pokretači inicijative.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.