Infostan mora da ispravi račune

Izvor: Mondo, 04.Okt.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Infostan mora da ispravi račune"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je danas da javno komunalno preduzeće Infostan mora da otkloni nepravilnosti u nezakonitim mesečnim računima građana.

Foto: www.infostan.rs

U nezakonitim mesečnim računima građana uneti su iznosi za osiguranje domaćinstava, a to nije obaveza građana, navodi Šabić.

U saopštenju, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da građani nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dužni da potpisuju bilo kakve izjave, šalju mejlove, čekaju na šalterima i troše vreme u Infostanu zbog nezakonitih računa.

On je ocenio da skandal povodom dostavljanja računa Infostana sa iznosom za osiguranje koji ne predstavlja dug, još jedna potvrda neodgovornog odnosa javnih komunalnih preduzeća prema ličnim podacima građana.

POSTUPAK JKP INFOSTAN NOVA POTVRDA NEODGOVORNOG ODNOSA PREMA LIČNIM PODACIMA GRAĐANA http://t.co/TgMFe9gMNm Još jedna u mnoštvu potvrda.:(

— Rodoljub Sabic (@RodoljubSabic) October 4, 2015

"Postupak JKP Infostan je i direktno ugrožavanje prava građana iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U tom kontekstu jeste normalno što je gradonačelnik Beograda najavio da će tražiti da se kritična stavka izostavi iz računa, ali nije normalno što za tim uopšte ima potrebe i neće biti normalno ako i ovaj put izosatne odgovornost", naveo je Šabić.

Šabić je najavio da će sprovesti postupak nadzora JKP Infostan i preduzeti mere, ali je u upozorio da bi bilo iracionalno da se primena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti obezbeđuje isključivo njegovim nadzorom ogromnog broja komunalnih preduzeća.

On je rekao da vlast, kao osnivač javnih komunalnih preduzeća, mora da primenjuje i poštuje zakone i da insistira na odgovornosti onih koji ugrožavaju prava građana.

Šabić je istakao da javna komunalna preduzeća nisu marketinške agencije koje profitiraju jer raspolažu bazama podataka građana, već da su obavezna da te podatke koriste na zakonit način i isključivo uz pristanak građana.

Poverenik je podsetio da je u septembru 2011. sličnim povodom sproveo nadzor u Infostanu, i uputio odgovarajuće upozorenje, a to preduzeće pismenim putem obavestilo je da će prekinuti dotadašnju praksu dostavljanja promotivnog materijala i reklama uz mesečne račune.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.