Industrijska proizvodnja u prvom polugođu porasla 6,1 odsto

Izvor: Press, 29.Jul.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industrijska proizvodnja u prvom polugođu porasla 6,1 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je za 6,1 odsto u prvom polugođu ove godine u odnosu na isti period 2015, dok je u junu zabeležila pad od 2,2 procenta u poređenju sa istim lanjskim mesecom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
Foto Tanjug/ O.Toskić, ilustracija
Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je za 6,1 odsto u prvom polugođu ove godine u odnosu na isti period 2015, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dok je u junu zabeležila pad od 2,2 procenta u poređenju sa istim lanjskim mesecom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
U odnosu na prosek u 2015. godini, industrijska proizvodnja u junu je bila veća za 2,8 procenata.
Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u junu u odnosu na isti mesec prošle godine, imali su snabdevanje elektičnom energijom, eksploatacija uglja, proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvodnja mašina i opreme i proizvodnja papira i proizvoda od papira. 
Naime, u junu je zabeležen pad u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 20,3 odsto, i u rudarstvu za 17,3 procenta, dok je rast od 3,7 odsto registrovala prerađivačka industrija, u odnosu na juni 2015.
Proizvodnja energije je pala za 16,8 odsto, a kapitalnih proizvoda za 6,0 dosto, dok je povećana proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 6,8 procenata, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 procenat.
Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u junu je bila manja za 0,9 odsto u odnosu na maj, dok je prerađivačka industrija ostvarila rast od 1,6 procenata.
Na godišnjem nivou je, prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u junu u odnosu na prosek u 2015. godini ostvarila rast od 1,6 odsto, a prerađivačka industrija od 4,8 odsto, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.