Indija i Pakistan uzajamno proterali diplomate

Izvor: B92, 27.Okt.2016, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija i Pakistan uzajamno proterali diplomate

Nju Delhi, Islamabad -- Pakistan i Indija su danas uzajamno proterali po jednog diplomatu u jeku rasta tenzija između dva južnoazijska rivala oko sporne himalajske oblasti Kašmir.

Najpre je Indija objavila da je proterala službenika Ambasade Pakistana u Nju Delhiju pošto ga je prethodno nakratko držala u pritvoru zbog špijunske aktivnosti.

Islamabad je saopštio da su navodi o njihovom diplomati Mahmudu Aktaru "netačni i neutemeljeni". Aktaru je rečeno da mora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da napusti Nju Delhi do subote.

Portparol indijskog ministra spoljnih poslova je objavio da je Indija ustanovila da je Aktar bio umešan u špijunažu.

Potom je danas Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana objavilo da je zatražilo od Sudžil Singa, zvaničnika u Ambasadi Indije da napusti Pakistan zbog kršenja diplomatskih normi.

Pakistanske vlasti su Singu naložile da takođe do subote napusti zemlju, zajedno s porodicom. Ravinder Jadav, policijski zvaničnik iz Nju Delhija rekao je da su kod pakistanskog diplomate Aktara, koji je radio u odeljenju za vize, nađeni dokumenti o raspoređivanju indijskih trupa duž indijsko-pakistanske granice. On je rekao da su indijske bezbednosne agencije pratile Aktarove aktivnosti poslednjih šest meseci.

"Kratko su ga priveli na ispitivanje i kod njega su nađeni dokumenti", rekao je Jadav novinarima. Aktar je oslobođen jer je imao diplomatski imunitet.

Jadav je rekao da su dva Indijca, iz zapadne države Radžastan koja se graniči s Pakistanom, uhapšena zbog davanja informacija Aktaru.

Pakistanski i indijski vojnici su poslednjih nedelja često razmenjivali vatru preko granice, a žrtava je bilo na obe strane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DIPLOMATSKI RAT: Indija i Pakistan uzajamno proterali diplomate

Izvor: Kurir, 27.Okt.2016

...Najpre je Indija objavila da je proterala službenika Ambasade Pakistana u Nju Delhiju pošto ga je prethodno nakratko držala u pritvoru zbog špijunske aktivnosti..Islamabad je saopštio da su navodi o njihovom diplomati Mahmudu Aktaru "netačni i neutemeljeni" Aktaru je rečeno da mora da napusti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.