Izvor: Danas, 20.Dec.2014, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imati kičmu, imati Ja

Projekat "Ibzenov 'Neprijatelj naroda' kao Brehtov poučni komad", reditelja, pisca i kolumniste Danasa Zlatka Pakovića, kome je ove godine pripala Ibzenova stipendija, koju dodeljuje norveška vlada, večeras će premijerno biti izveden u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Projekat u produkciji CZKD-a, kako se navodi u obrazloženju žirija, analizira stanje u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori sa ciljem da podstakne na kritičku raspravu i akciju protiv hipokrizije "nove, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << moralno nezdrave politike i društvenih slojeva nastalih na ratovima i tranziciji". Posebnu vrednost Pakovićevog komada žiri vidi u ambiciji da se stvori most između Ibzena i Brehta, kao i da se publika, upravo kroz pozorište, uključi u savremene političke i društvene probleme. Producenti predstave su CZKD i Ibsen Scholarships iz Norveške, a autor Zlatko Paković ukratko nam objašnjava značaj, značenje i širu društvenu misiju koju ovaj pozorišni komad ima.

Predstava čiju premijeru ćemo gledati u CZKD-u naizgled se razlikuje od vašeg dosadašnjeg rada. Da li je to put kojim ćete dalje ići i koje su moguće zajedničke tačke sa vašim prethodnim postavkama?

- Naglašeni ludički i politički momenat zajedničke su tačke ove i mojih prethodnih predstava koje sam režirao od 2009. godine, računajući, dakle, od "Zatvora podunavske regije" (CZKD) do predstave "Ubiti Zorana Đinđića" (SKCNS). Razlika je sad u tome što ovde primenjujem i metod Brehtovog poučnog komada, kod nas dosad nekorišćen, ali i u inostranstvu gotovo potpuno zanemaren. Kad sam ove godine na simpozijumu u Šijenu (Skien), rodnom gradu Henrika Ibzena, u pozorištu koje nosi njegovo ime, demonstrirao Brehtov metod i način na koji ga koristim, Hans-Tis Leman, jedan od najuticajnijih živih teoretičara pozorišta, toliko se zainteresovao da će upravo moj rad biti njegova tema na predstojećoj Konferenciji o Brehtovom poučnom komadu, u pozorištu Hebell am Ufer (HAU Berlin).

Ibzenov pravdoljubivi doktor Stokman bori se protiv viših "čestitih" slojeva, zapravo protiv građanskog društva. Sa kojim slojevima društva ili institucija se današnji Stokman hvata u koštac?

- Stokman se bori na dva fronta, tačnije na oba fronta. I protiv elitne manjine koja, diskretno ili okrutno, eksploatiše ogromnu većinu, ali i protiv učmalog mišljenja ove ugnjetavane većine, koja svikava na to ugnjetavanje kao da je bogom dato, i koja pokušava jedino da se nešto udobnije namesti u svom položaju izrabljenog. Dakle, protiv skrivenih nelogičnosti koje leže u temeljima etike i kulture kapitalističkog društva i, istovremeno, protiv očiglednog beskičmenjaštva mase i njenih jedinki.

Stokmanov prekor masi koja ga okružuje i napada nedvosmisleno je strela koja prevazilazi pozornicu i gađa u publiku. Šta ćete pokušati da kažete publici u CZKD?

-Ja sam deo te publike. Ansambl koji radi ovu predstavu deo je te publike. Mi samo koristimo javno vreme da progovorimo o krucijalnim problemima i našeg društva, ali i civilizacije kojoj pripadamo. Da progovorimo, ali i da o tome pevamo. Da imitiramo ono što se u društvu nameće kao vrednost, a nije nikakva vrednost, ali, i da se s tim maštovito poigravamo, pokazujući da je to, zapravo, prah i pepeo koji je fosilizovan. I da sve može da se promeni kao da nikad nije ni postojalo. "Nemojte misliti da ono što dve hiljade godina nije uspelo, neće uspeti nikada", kaže Breht. Mi zaboravljamo temeljne stvari. I u tom zaboravu prolaze životi i smrti generacijama. Čoveku, ipak, najviše godi da bude slobodan, da postane ličnost, da, kako se to lepo kaže u našem jeziku, ima svoje Ja. Eto, pođimo od smisla tog izraza!

Ideološke posledice 20. veka

- Početkom sledeće godine radim na autorskom projektu "Mera 2015", u subotičkom pozorištu "Deže Kostolanji". Biće to igra o ideološkim posledicama kratkog veka koji je počeo usponom Oktobarske revolucije, a završio se padom Berlinskog zida. Biće to žestok sukob između antikapitalističkog borca, Berta Brehta i Ajn Rend, najinteligentnije zaštitnice kapitalizma - najavljuje svoju sledeću predstavu Paković.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.