Ima li pritisaka na Vučića dok sastavlja Vladu?

Izvor: N1 televizija, 25.Jul.2016, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li pritisaka na Vučića dok sastavlja Vladu?

Nijedna parlamentarna stranka ne može da zamisli scenario po kome bi novi premijer bio bilo ko drugi, osim Aleksandra Vučića. I dok stranački i koalicioni partneri veruju da se formiranje Vlade odužilo zbog pritisaka kojima je, kažu, Vučić izložen, opozicija tvrdi da je na delu politička igra čija se pozadina za sada samo nagađa.

Ne zna se odakle dolaze i kakvi su konkretno, ali se pretpostavlja šta sprečava mandatara da formira novu Vladu. S kakvim se sve pritiscima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << suočava Aleksandar Vučić, stranačke kolege mogu, kažu, samo da zamisle.

"Kako bi rekli da ovce budu na broju, a vuci siti", kaže Dragomir Karić.

N1: A odakle dolazi vuk?

Karić: Vuk? Pa vuk je, slušajte, svuda oko nas.

Bez metafora i mnogo preciznije radikali definišu stranu sveta koja "pritiska" Srbiju.

"Pritiska Zapad. Istok nikada ne pritiska, ako mislite na Rusku federaciju, a mislite. Sa njima se dogovara, oni ne uslovljavaju, a ovi drugi bogami uslovljavaju", smatra Vjerica Radeta iz SRS.

"Novinar ste, valjda razumete koje velike sile kreiraju svetsku politiku", navodi naprednjak Aleksandar Martinović.

To kaže šef naprednjaka u Skupštini, uveren da će lider njegove stranke odoleti svim pritiscima, uz poruku "varate se ako mislite da Vučić misli tuđom glavom".

"A što ne kaže o čemu se radi, i on i njegovi ministri, kako oni smeju to da kriju od građana Srbije, kakvi su to pritisci, kakve su to sile? Sve su to gluposti", smatra Dušan Petrović iz poslaničkog kluba DS.

Pritisci koji Vučića stavljaju pred dilemu - biti ili ne biti premijer - zasigurno dolaze od moćnih ljudi, siguran je i Vulin, ali neće o tome.

"Mogu, ali zašto bih? Ono u šta sam ja ubeđen jeste da on tim pritiscima neće popustiti", kaže ministar Aleksandar Vulin.

Jer popusti li, u premijersku fotlju sešće neko drugi, što je scenario koji ne mogu da zamisle ni potencijalni partneri.

"Posle ovih rezultata i onoga kako je narod glasao, ja ne vidim drugog čoveka osim Aleksandra Vučića", navodi Novica Tončev, SPS.

U Aleksandru Vučiću Pokret Dosta je bilo ipak vidi budućeg kandidata za predsednika Srbije.

"Pošto je predsednička pozicija takva da vam daje veliku moć, a istovremeno vas rasterećuje mnogih odgovornosti koje imate kao predsednik Vlade, Milošević i Tadić su dobri primeri za to", kaže Dušan Pavlović, DJB.

To je scenario koji ne isključuje ni politički analitičar Cvjetin Milivojević, uprkos tome što sam Vučić tvrdi da mu kandidovanje za predsednika Srbije nešto ne pada na pamet.

"Da li se vi sećate u kampanji 2012. u maju za šta se kandidovao Aleksandar Vučić? Kandidat SNS-a za premijera je bila Jorgovanka Tabaković, a gospodin Vučić je bio kandidat za gradonačelnika Beograda", poseća Milivojević

Ukoliko se Aleksandar Vučić ne kandiduje za predsednika Srbije, Milivojević veruje da Tomislav Nikolić te izbore gubi. I obrnuto, Vučić ih dobija.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Stranke ne mogu da zamisle drugog premijera sem Vučića

Izvor: N1 televizija, 25.Jul.2016

Nijedna parlamentarna stranka ne može da zamisli scenario po kome bi novi premijer bio bilo ko drugi, osim Aleksandra Vučića. I dok stranački i koalicioni partneri veruju da se formiranje Vlade odužilo zbog pritisaka kojima je, kažu, Vučić izložen, opozicija tvrdi da je na delu politička igra...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.