Ilić u Užicu: Posao nije bio do kraja završen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić u Užicu: Posao nije bio do kraja završen

Ministar zadužen u Vladi Srbije za vanredne situacije, Velimir Ilić, rekao je večeras u Užicu da je dvadesetogodišnja nebriga uzrok problema Užičana s vodom iz vodovoda.

"Užičani hoće zdravu vodu za piće i njih ne treba da interesuje da li je pala kiša i zamutila izvorište Sušičko vrelo. Lokalna vlast i Vlada Srbije to moraju da im obezbede", ukazao je Ilić.

Ilić je posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije rekao da se hitno mora rekonstruisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Fabrike vode na Cerovića brdu za šta je potrebno najviše sedam miliona evra.

Užice "ne može opstati" s Fabrikom vode koja ima samo filter, taložnik i hlorisanje, izjavio je on.

Ministar je objasnio da početkom ove godine, kada je otkriveno da je zagađeno glavno izvorište Vrutci, posao nije bio završen prebacivanjem užičkog vodovoda na snabdevanje vodom iz alternativnog izvorišta Sušičko vrelo. Trebalo je tada u potpunosti zameniti filterski pesak u Fabrici vode i obezbediti sanitarnu zaštitu novog izvorišta.

Pozivajući se na izveštaj stručnjaka beogradskog Instituta "Jaroslav Černi" kabinet ministra Ilića večeras je saopštio da pri ponovnom, nedavnom zagađenju vode u vodovodu, nije došlo do prodora vode iz akumulacije Vrutci - napuštene početkom ove godine zbog zagađenja, u sam cevovod kojom se voda doprema od drugogh izvorišta - Sušičkog vrela, do Fabrike vode.

Proteklih dana se pretpostavljalo da je prodor zagađene vode iz Vrutaka u sam cevovod mogući uzrok zagađenja zbog kojeg je od 19. jula zabranjeno da se voda iz vodovoda u Užicu koristi za piće.

Analizom je, međutim, konstatovano da zagađena voda iz Vrutaka nije ušla u cevovod, već da postoji mogućnost podzemne povezanosti akumulacije Vrutci i Sušičkog vrela, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministar Ilić je večeras rekao da će izveštaj Instituta "Jaroslav Černi" o uzoricma zagađenja vode u Užicu biti razmotren na sledećoj sednici Vlade Srbije.

Taj institut je ukazao da od priključivanja užičkog vodovoda na Sušičko vrelo 24. februara, sve do 23. jula nisu donete neophodne odluke za sanaciju akumulacije Vrutci.

Nije počela ni izrada projekta za rekonstrukciju postrojenja za pripremu vode na Cerovića brdu, iako je to bio projektni zadatak, ukazao je kabinet ministra Ilića. Nisu preduzete ni mere za zaštitu sliva akumulacije Vrutci i Sušičkog vrela od zagađenja.

Voda za piće možda iduće nedelje

Užičani bi sredinom iduće sedmice mogli da dobiju vodu za piće iz gradskog vodovoda što zavisi od rezultata ispitivanja vode, rekla je večeras direktorka užičkog Zavoda za javno zdravlje, Biljana Mijović.

U izjavi posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije Mijović je "ključnom" označila činjenicu da poslednja četiri dana nema algi u ispitanoj vodi sa izvorišta Sušičko vrelo.

Mijović je navela je već tri dana voda iz Fabrike vode i na mernim mestima u gradskoj mreži čista i ispravna, dok se broj nematoda značajno smanjio. Broj tih organizama u vodi je svega tri do pet u uzorcima, dok je u vreme kada je zabranjena upotreba vode za piće, broj bio od 36 do 185 u jedinici vode, navela je direktorka užičkog Zavoda.

Podsetila je da se pored bioloških obavljaju i druge analize užičke vode i u uzorcima nema toksina. Republička sanitarna inspekcija je 19. jula ove godine zabranila upotrebu vode iz gradskog vodovoda za piće i kuvanje hrane zbog koncentracije algi i nematoda u vodi iz izvorišta Sušičko vrelo, na Zlatiboru.

Krajem poršle godine zabranjeno je snabdevanje Užica sa jezera Vrutci zbog prisustva algi (cijanobakterija) u gradskoj vodi i naređeno čišćenje tog jezera, a vodovod je prešao na korišćenje aletrantivnog izvora, Sušičko vrelo, z ašta je Vosjka Srbije zimus izgradila poseban cevovod.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.