Ilić: Uskoro novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Uskoro novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Ministarstvo pravde priprema tekst novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i radna grupa će uskoro završiti taj posao, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Radomir Ilić.

Ilić je na seminaru o zaštiti podataka, koji je u Skupštini Srbije organizovala Pravosudna akademija, rekao da je zaštita podataka jedna od tema u poglavljima 23 i 24, za koja su održani skrininzi, te da su ispunjene neke od preporuka, a da je ostalo donošenje novog zakona o zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << podataka o ličnosti.

"U ministarstvu se priprema taj tekst, a kao model je uzet predlog koji je dao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić”, rekao je Ilić.

On očekuje da će radna grupa koja radi na tom zakonu uskoro završiti posao i da će taj zakon uputiti Vladi Srbije, najavljujući i javnu raspravu o njemu.

Šabić je novinarima rekao da već godinama ukazuje na nužnost donošenja novog zakona, budući da je u oblasti zaštite podataka o ličnosti stanje očajno i da se mora reagovati hitno.

"Vlada je tek 2012. godine prihvatila moje argumente i formirala radnu grupu, od tada nismo videli rezultat, pa sam im poslao svoj predlog. To je jako solidan model zakona, konsultovali smo domaće I strane stručnjake I vladi ga poslali pre 11 meseci", rekao je Šabić, dodajući da je u poslednjem akcionom planu za ta poglavlja upisano donošenje novog zakona, a da će kao model uzeti njegov.

Međutim, kako ukazuje, posle toga nije bilo nikakvih kontakata sa ministarstvom.

"Sve je u oblasti zaštite podataka o ličnosti problem. Ogromni segmenti su neuređeni ili su uređeni suprotno Ustavu, na sve strane su incidenti. Znate da sam pre nekoliko meseci podneo prekršajnu i krivičnu prijavu zbog toga što je preko sajta Agencije za privatizaciju kompromitovana kompletna baza podataka punoletnih građana Srbije", rekao je Šabić.

Zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević rekla je da je seminar veoma značajan, jer će na njemu biti razmenjena iskustva o zaštiti podataka o ličnosti iz EU i Srbije, ali i zbog formalizovanja saradnje sa Evrodžastom, organom za pravosudnu saradnju EU.

Malči Gabrijelčić, nacionalni član Republike Slovenije u Evrodžastu i predsedavajuća tima za eksterne odnose Evrodžasta, rekla je da seminar ima za cilj podizanje svesti o zaštiti podataka, ali i da je preduslov za formalne pregovore o postizanju sporazuma o saradnji Srbije i Evrodžasta.

"Ovde smo da vam predstavimo standarde i zakone u vezi zaštite podataka, a naročito u oblasti krivičnog prava", rekla je Gabrijelčić, navodeći da je za potpisivanje sporazuma najbitnija primena standarda zaštite podataka o ličnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Izvor: Blic, 02.Sep.2015

Ministarstvo pravde priprema tekst novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i radna grupa će uskoro završiti taj posao, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Radomir Ilić...Ilić je na seminaru o zaštiti podataka, koji je u Skupštini Srbije organizovala Pravosudna akademija,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.