Ilić: Brnabić premijer - kao čas s razrednim na zameni

Izvor: N1 televizija, 26.Jun.2017, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Brnabić premijer - kao čas s razrednim na zameni

Izborom Aleksandra Vučića za predsednika Srbije izmestio se centar moći, iako znamo da nadležnost predsednika nije da kreira politiku. Sprovođenje politike treba da bude u nadležnosti Ane Brnabić, mislim da njena pozicija neće biti lako prihvaćena, smatra doktorand na Centralnoevropskom Univerzitetu u Budimpešti Vujo Ilić.

"Odnos Vučića na sednicama Vlade više je nalikovao času, on je disciplinovao ministre, prozivao ih javno pred kamerama, to je populistička tehnika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kojom on pokazuje narodu da je on taj koji kontroliše. Sa Brnabić će to biti kao čas s razrednim koji je zamena. Biće Vlada nestabilnosti, dosta trzavica", navodi Ilić.

Kako navodi Ilić postojale su tri opcije za novog premijera - neko iz SNS, neko iz vladajuće koalicije ili vanstranačka ličnost. Smatra da Ana Brnabić nema političku težinu, da će sprovoditi ekonomsku politiku, a da će nastaviti unutrašnju politiku koju je uspostavio Vučić.

"Na osnovu onoga što znamo, mislim da će njen prioritet biti na poboljšanju transparentnosti i efikasnosti uprave, to je dobro i za ekonomiju i za demokratiju, ta politika može da ima podršku i spolja i unutra, nadam se da će se na tome raditi. Ima dobar utisak i za investitore".

On kaže da su izborom vanstranačke ličnosti svi podjednako nezadovoljni.

"Interesantna mi je pozicija SPS, rizikovali su na izborima i nisu izašli sa svojim kandidatom, videli smo da dosta njihovih birača nije poslušalo poziv, ali ih to nije suštinski oštetilo. Bilo je očekivanje da će doći do previranja, ali se stabilizovalo solomonskim rešenjem Brnabić kao ekonomskog i Dačića kao političkog premijera i nekog ministarstklog mesta. Ne znam kako će to da funkcioniše".

Vidimo da SPS ima najbolji instinkt preživljavanja, kaže Ilić, imaju stabilnu podršku, "a članstvo se namiruje kroz pozicije".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.