Izvor: Danas, 30.Jul.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igre na nesreću

Loto mi se odavno zamerio! Da možda nije zato što nikada nisam dobio sedmicu. Nije zato. Nikada nisam uplatio nijedan tiket, ali bar nisam - kao onaj Jevrej iz vica - molio Boga da dobijem premiju. U stvari, nemam ja toliko problem sa Lotom, koliko sa njegovim žrtvama. Krenem tako utorkom i petkom na trafiku po novinčine i cigare, a pred trafikom se otegao red igrača na sreću. Uplaćuju tikete. Uglavnom je to sirotinja raja. Odvaja od usta u nadi da će jednoga dana - ako je Bog i Loto pogledaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << - zgrnuti milione.

 Šta da se radi? Stvar je legalna. Konačno, niko nikoga ne prisiljava da uzdajući se u varljivost Fortune spiska i poslednju crkavicu na lutriju. Kad viđi vraga su sedam binjišah, pre neki dan na Loto pade senka osnovane sumnje da on u stvari nije igra na sreću, nego na nameštaljku. V čjom bilo djelo?  Na ekranu televizora se najpre pojavio broj - beše li 21 - a tek posle podužeg vremena iz one čegrtaljke ispade kuglica s istim brojem.

Srpski narod, senat i novindžiluk je - predvidivo i opravdano - ciknuo do neba, a lutrijsko poslovodstvo se - takođe predvidivo - upustilo u vađevinu tipa - ma sve je bilo regularno, časti mi, neki kvar je u pitanju, nema tu ljudske greške, a još manje namere, daleko bilo. I pročaja. I Overlord je ciknuo kao ljuta guja i ta cika pruža izvesnu nadu da će organi gonjenja temeljno ispitati stvar. Iako sam laik i u lutrijskim i u policajnim poslovima, držim da to ne bi trebalo da bude nemoguća misija. Pogotovo ne u današnje vreme kada je sve kompjuterizovano i kada je dovoljno u lutrijinoj memoriji pronaći tiket sa "sedmicom" da bi klupko počelo da se odmotava.

 Sad natrag na seljačku političku filozofiju. Kakve veze - možda ćete se zapitati - imaju lutrijski marifetluk i seljačka politika. Višestruke, čestnejši čteci, višestruke. Seljačka politika je u stvari politika marifetluka. To što je uradila - ako je uradila, "ispoštujmo" prezumpciju nevinosti - srpska lutrija, radi se na mnogo (previše u stvari) mesta, samo što se to obično ne radi pred milionskim auditorijumom, nego u četiri, najviše osam očiju.

Vidim da su neke ambiciozne novindžije aferu broja 21 protumačile kao dodatno "urušavanje institucija". Jadna je zemlja u kojoj su - makar samo u novinama - igre na sreću institucija. Pa kad je već tako, tome bi se moralo stati na put. A kako? Lako! Ukinuti JP Lutrije Srbije (ili kako se već zove), a poslove oko Lotoa prepustiti nekoj instituciji u koju srpski narod i senat još uvek imaju poverenje. Vojsci Srbije, recimo.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.