Idem u Srebrenicu. Rezolucija neće biti usvojena

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Idem u Srebrenicu. Rezolucija neće biti usvojena"

Vlada je donela jednoglasnu odluku da ja kao njen predsednik predstavljam Srbiju u Srebrenici 11. jula izjavio je premijer Vučić na konferenciji za medije.

Osim toga, premijer je istakao da britanska rezolucija o Srebrenici u ovom obliku neće biti usvojena i da on ima garancije za to.

„Rezolucija o Srebrenici danas nije usvojena na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Srbija to ne doživljava kao pobedu jer kada je reč o Srebrenici nema pobednika. Ima samo žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje zahtevaju naš pijetet i poštovanje“, rekao je premijer na početku vanredne konferencije za medije.

Kako navodi, onaj veliki korak koji zahteva poštovanje nikakav Savet bezbednosti nije ni pokušao da učini.

„To možemo da učinimo samo mi, Srbi i Bošnjaci. Srebrenica i svako drugo stratište su naš balkanski greh i bol u kojem omeđeni grobnicama treba da živimo“, istakao je Vučić.

Premijer je nakon toga istakao da Srbija ne likuje i ne uživa u nečemu što neki nazivaju srpskom pobedom.

„Jedino što smo hteli svodi se na ono što je rekao Konfučije, plemeniti čovek je spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali nije spremna na pomirenje. Srbija nikada nije, niti će na Balkanu biti hulja“, istakao je Aleksandar Vučić.

Kako navodi, „pokazali smo po prvi put da Srbiju niko ne može da gazi“.

Pročitajte još:

„Ni sutra neće doneti onakvu rezoluciju. Nije pitanje mogućnosti. Ne mogu da je donesu“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, položaj Srbije nije bio dobar.

„Nismo sila, nemamo uticaja na globalne tokove, nemamo mentore i sponzore“, istakao je Vučić, dodajući da je potrebno da svi, bez upliva sa strane, poštujemo sve žrtve.

Nakon toga, premijer je istakao da je izvršeno bezbroj konsultacija sa različitim predstavnicima različitih zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Naša saznanja govore da rezolucija u ovakvom tekstu, optužujućem za Srbiju i Republiku Srpsku, neće biti usvojena u Savezu bezbednosti UN osim ako ne dođe do drugačijeg teksta koji nije ni nalik ovom“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će uspeti da izbegne ono što samo jedno pleme iz Ruande nije uspelo.

„Bili bismo jedni narod na svetu optužen za izvršenje genocida. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli i Kini i Rusiji i Venecueli i Angoli i mnogim drugima koji su se javljali i bili spremni da pomognu“, istakao je Vučić.

Premijer je nakon toga dodao „da je vreme da pokažemo razliku između nas i njih, kao i da pokažemo da smo spremni na pomirenje“.

„Zbog toga smo jednoglasno doneli odluku da ja kao predsednik Vlade Srbije predstavljam Srbiju u Srebrenici 11. jula. Zašto smo doneli takvu odluku? Zašto što smatramo da mi Srbi, koji smo mnogostradalni narod, imamo obavezu da poštujemo tuđe žrtve. Samo će tako oni da poštuju naše“, naveo je Vučić.

Pročitajte još:

Vučić je nakon toga istakao da poziva Bakira Izetbegovića i da je spreman da sa njim poseti sva srpska stratišta.

„Neće Englezi živeti ovde. Živećemo mi i Bošnjaci. Ići ću u Srebrenicu ponosno, uzdignuta čela, predstavljajući Srbiju koju svi toliko volimo i pokazati da mi osuđujemo taj strašan zločin. Taj čin mora biti veći od svake politike“, naveo je premijer.

Kako je istakao, Englezi nisu uspeli da mu odgovore na pitanje i pronađu dvoje ljudi koje je rezolucija o Srebrenici pomirila.

„Kada tekst rezolucije bude bio promenjen mi ćemo promeniti stav, promeniće ga onda i Rusija“, istakao je Vučić. "Nema potrebe da nas drugi mire tako što nam bacaju naše kosti da se oko njih svađamo“, dodao je on.

Premijer je nakon toga istakao „da svaki zločin ima ime i prezime“.

„Nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka. To je jedini način da zajedno živimo i ukinemo sve fraze i floskule o mržnji. Rezolucija je samo vodila novim podelama, vraćala nas u rovove mržnje“, rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je nakon toga citirao Gandija rekavši da „mi nismo na putu mira, mir je naš put“.

„Srbija nije spremna da je ponize i kao predsednik vlade to neću dozvoliti“, naveo je Vučić

Na pitanje od koga je dobio garancije da britanska rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena Vučić je naveo da je razgovarao sa najvišim rukovodstvom Rusije, kao i da su poruke razmenjene sa predstavnicima kineske države.

„Delovali smo ozbiljno i odgovorno. Reakcija drugih dovoljno dobro govori. Lično sam dobio granacije. Ništa nismo tražili od Moskve. Oni su velika sila, mi smo mali, ničim nismo trgovali, niti su nam bilo šta tražili. Rusija se ponašala u skladu sa principima kojim se vode“, istakao je on.

Na konstataciju novinarke da će i Evropski parlament uskoro glasati o Srebrenici Vučić ističe da je reč o kordinisanoj akciji na svim nivoima.

„To je bio jedan od načina da se naša pažnja odvrati. Tekst liberala je užasan, ima i jednu notornu laž, dok je tekst socijalista malo bolji“, naveo je premiijer.

Prema njegovim rečima čuo se sa najmanje deset predsednika vlada.

„Razgovarao sam sa Davatogluom, Ramom, Izetbegovićem i mnogim drugim. To je moj posao, nismo to nigde objavljivali. Radim na boljem pozicioniranju Srbije i želim bolje odnose u regionu“, zaključio je premijer Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić 11. jula u Srebrenici

Izvor: Cafe.ba, 08.Jul.2015, 09:19

BEOGRAD- Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predstavljaće Srbiju na komemoraciji u Srebrenici 11. jula...Ova odluka jednoglasno je donesena sinoć na sjednici Vlade Srbije...Vučić je rekao da je spreman da sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem posjeti srpska stratišta..."Spremni...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.