Ideja sarajevskog dizajnera: Nosite burkini a budite goli

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ideja sarajevskog dizajnera: Nosite burkini a budite "goli"

Nakon što je u više od deset francuskih gradova uvedena zabrana nošenja burkinija, kupaćeg kostima za pokrivene žene, na jednoj plaži napisana je i prva kazna jednoj pokrivenoj muslimanki.

Prva kazna za nošenje burkinija napisana je na plaži u mestu Kan-la-Boka u blizini Kana na jugu Francuske.

Muslimanka Sihan (34), majka dvoje dece živi u francuskom Tulouzu, a sa porodicom je došla za vikend u Kan. Dobila je kaznu od 11 evra za "nedolično ponašanje" i zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nošenja odeće na javnom mestu koja je protivna sekularizmu.

Dok svet osuđuje ovaj potez, grafički dizajner iz Sarajeva, Zoran Herceg našao je idejno rešenje za ovaj problem koji je na neki način podelio demokratsku Evropu.

"Nakon što je u Francuskoj stupila na snagu zabrana burkinija, pomislio sam kako je problem u stvari dizajnerske prirode. Obični burkiniji su, naime, previše drečavih boja pa policija lako zapazi žene koje ga nose na plaži. Moj burkini je mimetički, izdaleka izgleda kao toples koji je potpuno legalan, tako da se žena koja ga nosi lakše stapa sa okolinom. Najbolji rezultati se, ipak, postižu u kombinaciji sa perikom", kazao je Herceg za N1.

Herceg je inače poznat po svojim radovima u kojima na šaljiv način ukazuje na probleme BiH ali i svetske zajednice, pa nekada - i na šaljiv način ukazuje na probleme domaće i svetske javnosti. Ovo je jedan od njih.

NAPOMENA: Fotografija objavljena uz saglasnost autora Zorana Hercega. Zabranjeno preuzimanje.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.