ID buldožerima uništava drevni grad

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID buldožerima uništava drevni grad

Ekstremistička grupa Islamska država buldožerima je počela da uništava drevni asirski grad Nimrud u Iraku, saopštila je iračka vlada.

To je najnoviji napad džihadista na kulturno nasleđe ove bliskoistočne države.

Islamska država je "napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima", saopštilo je iračko ministarstvo za turizam i antikvitete na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Jedan irački zvaničnik potvrdio je ovu informaciju, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je uništavanje počelo nakon molitve u podne i da su kamioni, kojima su možda umetnički predmeti odvučeni, primećeni na licu mesta, preneo je AFP.

"Do sad, ne znamo u kom obimu je on uništen", rekao je zvaničnik koji je insistirao da ostane anoniman.

Nimrud, koji je osnovan u 13. veku pre nove ere, leži na reci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta IS u zemlji.

Uništenje Nimruda, jednog od dragulja asirske ere, usledilo je nedelju dana pošto je džihadistička grupa objavila video snimak na kome se vide ekstremisti kako maljevima i bušilicama uništavaju neprocenjive drevne umetničke predmete u muzeju u Mosulu, navela je francuska agencija.

"Nažalost svi su ovo očekivali. Njihov plan je da unište iračko nasleđe, nalazište po nalazište", rekao je irački arheolog Abdulamir Hamdani.

"Hatra će biti sledeća", rekao je on aludirajući na očuvani grad u Ninivi koji je star više od 2000 godine i nalazi se na Uneskovoj listi svetskog nasleđa.

Direktor Uneska u Iraku Aksel Plat jučerašnje uništenje grada nazvao je "još jednim groznim napadom na iračko nasleđe".

Kada su arheolozi 1988. pronašli kolekciju dragulja i dragog kamenja, Nimrud je nazivan jednim od najvećih arheoloških nalazišta 20 veka.

Dragulji su na kratko bili izloženi u Iračkom muzeju pre nego što su sklonjeni.

Preživeli su pljačke koje su usledile posle invazije SAD 2003. i sada se nalaze u trezoru Centralne banke.

Većina neprocenjivih artefakata iz Nimruda prebačena je u muzeje u Mosulu, Bagdadu, Parizu i Londonu ali su velike lamasu statue - figure krilatih bikova sa ljudskim glavama i reljefi ostali u gradu.

Napadi na arheološka nalazišta izazvali su zabrinutost arheologa i stručnjaka mi podsetili na uništenje Bamijskih buda u Avganistanu 2001. što su uradili talibani.

Generalna direktora Uneska Irina Bokova ocenila je da je uništavanje kulturnog nasleđa, poput drevnog grada Nimurd u Iraku jednako ratnom zločinu.

Bokova je u saopštenju pozvala ljude širom sveta, "naročito mlade" da zaštite "nasleđe celog čovečanstva". U džihadističkoj interpretaciji islama, statue, idoli i svetilišta smatraju se predmetima obožavanja i zbog toga moraju biti uništeni.

Islamska država krenula je u ofanzivu prošlog juna i pregazila provinciju Niniva gde se nalaze Mosul i Nimrud i ušla u sunitsko srce Iraka.

Mosul je dom raznih manjina uključujući i asirske hrišćane koji se smatraju starosedeocima ovog regiona.

ID je sistematski uništavala sva mesta kulturnog nasleđa u oblastima koje kontrolišu uključujući i sunitska svetilišta koja takođe smatraju jeretičkim.

Iračke snage bezbednosti i saveznici pokušvaju da se izbore sa džihadistima i trenutno učestvuju u velikoj operaciji zauzimanja Tikrita koji se nalazi oko 100 kilometara severno od Bagdada.

Ali, operacija isterivanja ID iz Ninive verovatno neće još mesecima biti pokrenuta zbog čega je provincija sa neprocenjivim istorijskim nalazištima ostavljena na milost ekstremistima koji, piše AFP, nemaju poštovanja prema bogatoj prošlosti Iraka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.